ep el vicepresidente tercero del gobierno pablo iglesias en el congreso
Pool

L'ingrés mínim vital ja és aquí. El Govern l'ha aprovat al Consell de Ministres extraordinari d'aquest divendres. Els de Pedro Sánchez esperen que 850.000 llars es beneficiïn d'aquesta mesura. Però, què és realment? Com es cobra? Quina quantitat correspon segons la situació?

QUÈ ÉS L'INGRÉS MÍNIM VITAL?

L'ingrés mínim vital és una prestació no contributiva de la Seguretat Social que té com a principal objectiu protegir les famílies més vulnerables. La seva aprovació s'esperava per a 2021, però la crisi del coronavirus ha avançat els terminis. A més, el Govern preveu combatre també la pobresa infantil.

QUANT ES POT COBRAR?

El mínim o "sòl" garantit, en paraules de Pablo Iglesias, són 462 euros al mes per a un adult que visqui sol. Aquesta xifra variarà segons una sèrie de variables, com el nombre de persones (tant adultes com menors) que resideixin a la llar i també segons cada Comunitat Autònoma: "Cadascuna d'elles pot complementar aquest ingrés mínim vital atenent les seves necessitats concretes", ha matisat el vicepresident del Govern.

El topall d'aquesta renda serà de 1.015 euros, però pot ser complementada per les rendes d'inserció que tenen al seu torn les comunitats.

QUINS REQUISITS TÉ?

En primer lloc, els sol·licitants han de ser majors de 23 anys (o de 18, si es té a càrrec un fill). En segon, el Govern ha establert fins a 14 tipus de llindars, en funció de les característiques de cada llar i potencial beneficiari. Iglesias ha remarcat que aquesta renda mínima només està lligada al nivell d'ingressos i el patrimoni de cada sol·licitant.

COM HO SOL·LICITO?

El sol·licitant haurà d'accedir a través de la seu electrònica a la Seguretat Social. "Volem eliminar traves i laberints burocràtics", ha assegurat Iglesias. El vicepresident del Govern ha avançat també que es tindran en compte col·lectius específics, com ara les víctimes de tràfic i violència de gènere.

QUAN HO PUC SOL·LICITAR?

Iglesias ha assenyalat que es pot començar a sol·licitar a partir del 15 de juny i que el cobrament serà retroactiu a aquesta data inicial.

COM ES MESURARÀ EL MEU PATRIMONI?

El Govern ha anunciat que es durà a terme un "test de riquesa", un sistema que ja està implantat a d'altres països. En presentar la sol·licitud, s'analitzarà que el sol·licitant no superi el topall de patrimoni fixat per a optar a la prestació. El límit de patrimoni fixat per a una persona que viu sola són de 16.614 euros fins a un màxim de 41.196 euros (si es van sumant altres residents en la llar). A més, Iglesias ha subratllat que en aquest càlcul no es té en compte l'habitatge habitual.

Noticias relacionadas

contador