ep billetes monedas euros euro dinero
EUROPA PRESS - Archivo

Goldman Sachs ha detectat uns primers signes de deterioració en la qualitat del crèdit al consum a Espanya després d'un període de fort creixement, que atribueix a unes condicions macroeconòmiques més febles; això fa que contempli un augment del cost del risc que tindrà un major impacte sobre el benefici per acció del Sabadell, i que afectarà menys el del Santander.

En un recent informe, la firma ha advertit que, després d'un període de fort creixement dels préstecs al consum amb uns costos històricament baixos, s'estan apreciant els primeres signes de deterioració a la qualitat del crèdit al consum.

Així, els préstecs dubtosos (NPLs) del segment de consum s'han accelerat des de 2017, amb creixements d'un 17% interanual al tercer trimestre de 2019, i deterioracions tant en béns duradors com no duradors, al mateix temps que ha crescut el cost del crèdit al consum.

Una deterioració impulsada per l'afebliment de les condicions macroeconòmiques

Aquestes tendències s'han traduït en un enduriment de les condicions creditícies al segment no garantit a partir de la segona meitat de 2018 per part dels bancs espanyols, com ja va reflectir l'última enquesta de préstecs bancaris del Banc d'Espanya.

La deterioració de la qualitat del crèdit s'ha agreujat amb l'afebliment de les condicions macroeconòmiques, i els economistes de Goldman esperen que el creixement en 2020 sigui menor que en anys anteriors, per una moderació de la demanda interna privada vinculada a les incertes perspectives fiscals. "És important destacar que la moderació del creixement està començant a tenir impacte material en determinades mètriques que són rellevants per a avaluar els perfils de qualitat creditícia dels bancs, en particular l'atur i els impagaments de consumidors i empreses", ha alertat Goldman Sachs.

REBAIXA UN 8% LA PREVISIÓ DE BENEFICI PER ACCIÓ PER A 2020-2023

En aquest escenari, Goldman Sachs ha rebaixat la previsió de benefici per acció de la banca espanyola en un 8% de cara al període comprès entre 2020 i 2023, al mateix temps que ha retallat els seus preus objectius un 5% de mitjana. La firma estatunidenca recomana 'comprar' Santander i Unicaja, mentre que manté en 'neutral' la resta de recomanacions de la banca espanyola.

Pel que fa a preus objectius, ha retallat sobretot els de Bankia (-13%), fins a 1,67 euros per acció, i Bankinter (-12,4%), fins a 5,31%. També ha rebaixat els preus objectius d'Unicaja (-9,9%), fins a 1,36 euros; CaixaBank (-6,9%), fins a 2,43 euros; i el Santander (-5,5%), fins a 5,12 euros. Per contra, Goldman ha elevat el preu objectiu de BBVA un 2%, fins a 6,24 euros, i el del Sabadell (+8,4%), fins a 0,94 euros per acció.

Noticias relacionadas

contador