bankinter portada logo pared
7,25€
  • -0,03€
  • -0,38%

El Tribunal Suprem ha admès a tràmit la demanda col·lectiva d'Asufin per declarar nuls els anomenats 'clips' i 'intercanvis' de Bankinter, comercialitzats a les hipoteques fins al 2008 com assegurances davant eventuals pujades d'interès de l'euribor.

Segons informa l'associació en un comunicat, més de 200.000 afectats podrien reclamar la devolució de les quantitats cobrades de més, encara que els seus contractes expiressin o es cancel·lessin anticipadament.

Bankinter, com altres entitats, va comercialitzar a partir del 2005 i fins al 2008, just abans de la crisi financera i que l'euribor comencés a encadenar descensos consecutius, uns productes coneguts per intercanvis i clips com si fossin assegurances o cobertures enfront de les pujades de tipus d'interès. En realitat, es tractava de 'swaps' (permuta financera), un derivat financer pel qual els clients assumien sense saber-ho un risc més gran en cas que baixessin els tipus.

En aquest sentit, se substituïa el risc de pujada del tipus d'interès pel risc de baixada, ja que si l'euribor és inferior a l'interès pactat, el client hauria de pagar al banc. A més, en el context en el qual es van subscriure els contractes les entitats financeres ja comptaven amb previsions en què s'observava la baixada de tipus, informació que de cap manera va ser proporcionada als clients, i arribar fins i tot a negar l'existència d'aquestes previsions, tot i que ha quedat demostrat en nombrosos procediments judicials.

Com expliquen, Asufin va guanyar en primera instància aquesta demanda col·lectiva en declarar nuls els contractes d'intercanvi o permuta financera com a conseqüència de falta de transparència i claredat en impedir al client entendre el que està subscrivint. Segons la resolució, Bankinter va ocultar als seus clients aspectes essencials del contracte com, per exemple, el cost de cancel·lació del producte o el cost màxim dels pagaments a què el client podia veure obligat en cas de disminució de l'euribor. La sentència va considerar també provat que Bankinter no va compartir amb els usuaris als que oferia aquests productes, tal com hauria estat la seva obligació, les previsions sobre la possible evolució futura de l'euribor.

L'associació destaca que per ara ha guanyat a prop de 2.000 reclamacions individuals per aquest producte que segueixen el patró de no haver informat correctament a l'afectat sobre el que suposava un escenari amb baixada de tipus i el cost que comportava anul·lar aquesta assegurança. L'admissió a tràmit al Tribunal Suprem d'aquesta demanda col·lectiva "suposa la confirmació definitiva i la confirmació que el grup d'afectats original que aixequem Asufin no estàvem equivocats", assenyala la seva presidenta, Patricia Suárez.

Noticias relacionadas

contador