theresa may media scrum
Downing Street

La primera ministra britànica, Theresa May, ha criticat les condicions imposades pels 27 per a la nova pròrroga del Brexit, fixada fins al 31 d'octubre, alhora que ha fet una crida al Parlament britànic per donar llum verda al procés de sortida de la Unió Europea.

Durant una compareixença davant la Cambra dels Comuns, May ha dit que la pròrroga acordada amb els 27 és un "compromís", però ha volgut destacar que segueix sent el Parlament britànic que decidirà la data quan abandona la Unió Europea i com ho fa.

Ha assenyalat que dimecres va deixar clar el seu rebuig a les "estrictes condicions" que han posat els 27 per a aquest nou ajornament de la data d'entrada en vigor del Brexit i ha subratllat que el Regne Unit sempre ha estat un país "responsable".

La 'premier' ha deixat clar, a més, que la Cambra dels Comuns serà la que decideixi si el Regne Unit participa en les properes eleccions al Parlament europeu. Per això, ha emplaçat els diputats de la Cambra dels Comuns a arribar a un acord per tirar endavant el procés de sortida del bloc comunitari i complir així "el que el poble britànic va votar".

May ha admès que les converses amb els laboristes per tancar un acord sobre el Brexit són "incòmodes" i ha afirmat que, en el cas que fracassin, el seu Executiu està preparat per impulsar unes noves "votacions indicatives" al Parlament sobre els nous passos a adoptar per materialitzar la sortida de la UE.

"Si volem continuar amb la sortida, hem de començar aquest procés aviat", ha assenyalat May, que ha avisat als diputats que el Consell Europeu va reiterar dimecres que el Tractat de Retirada "no pot ser reobert".

May ha lamentat la "pressió" a la qual sotmeten les autoritats comunitàries el Parlament britànic. Després d'assenyalar que tot i els esforços de "totes les parts" no s'ha assolit encara el consens per aprovar en els Comuns el pacte sobre el Brexit, May ha reclamat a les formacions que treballin juntes per aconseguir superar aquesta "situació única".

A continuació, May ha respost a un diputat que el govern no ha ofert en cap cas la possibilitat d'"un segon referèndum", una opció que la cambra baixa ja ha descartat en dues votacions.

Per la seva banda, el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha emplaçat el govern a dialogar per tirar endavant el Brexit i ha deixat clar que si no s'arriba a un consens, "les línies vermelles s'han de moure".

May li ha contestat que les seves converses amb els laboristes han estat "serioses" i ha assenyalat que ha d'haver-hi compromisos "per les dues parts". Finalment, ha afirmat que no hi haurà necessitat de celebrar eleccions europees si els diputats britànics aproven aquest mes l'acord sobre el Brexit.

Posteriorment, May i Corbyn han mantingut una breu trobada al Parlament per intentar trobar una solució al bloqueig a la Cambra dels Comuns a l'acord del Brexit.

"Les dues parts han acordat continuar les converses per aconseguir progressos importants i aconseguir un pla de compromisos", ha dit un portaveu dels laboristes, segons el diari britànic The Guardian, que ha detallat que la reunió ha durat deu minuts.

Noticias relacionadas

contador