ep bandera de la union europea ue
Hollie Adams/PA Wire/dpa

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea tractaran aquest divendres la repercussió geopolítica de la crisi del coronavirus i la necessitat d'establir una cooperació internacional, més enllà de la UE, per abordar la pandèmia de manera global.

"No és una qüestió de frenar la migració o els refugiats. O resolem globalment aquesta crisi o no la resoldrem", ha avisat un alt càrrec de la UE abans de la reunió telemàtica d'aquest divendres del Consell d'Afers exteriors, que buscarà com implicar actors internacionals en esforços conjunts per fer front a la crisi.

Amb aquest objectiu, el bloc presentarà un programa integral la setmana vinent destinat a ajudar a tercers països en la lluita sanitària contra el coronavirus i també per afrontar les conseqüències econòmiques. En la reunió d'aquest divendres, els ministres d'Exteriors tindran sobre la taula com dissenyar aquest paquet, de tal forma que l'ajuda arribi als països que compten amb els sistemes més febles i on la pandèmia pot impactar més greument.

Més enllà del principi de cooperació humanitària, el pla de la UE igualment parteix de la base que si el coronavirus no es combat i es controla a tot el món, existeix el perill que sorgeixin nous brots en un futur que tornin a representar una amenaça global.

En el context geopolític, la diplomàcia europea admet la seva preocupació davant el nou escenari mundial que deixarà el coronavirus, i ja ha iniciat una tasca d'anàlisi per re-posicionar el bloc. Al Servei d'Acció Exterior de la UE entenen que les primeres dades econòmiques que es coneixen sobre l'abast de la crisi són "seriosos" i, per això, dissenyaran un pla perquè la UE tingui una resposta.

"No tenim altres paràmetres per poder comparar, no hem viscut mai una cosa així i no sabem quant durarà aquesta crisi o com de profundes seran les conseqüències econòmiques. Però el fet és que tots aquests factors fan pensar que el món, d'una manera o d'una altra, serà diferent", ha explicat un alt càrrec europeu.

DESINFORMACIÓ

Els ministres d'Exteriors de la UE també tractaran el fenomen de la desinformació, que durant les últimes setmanes inquieta el bloc, davant la proliferació de campanyes que empren la gestió europea del coronavirus com a dard contra les institucions europees.

Un equip especialitzat de la diplomàcia europea ha identificat la promoció per part del Kremlin d'una narrativa que busca explotar el "fracàs de la UE en la gestió de la pandèmia", propagant una imatge que la Unió està "a punt de col·lapsar-se". També acusa la Xina d'utilitzar la pandèmia per enaltir el seu sistema i atacar el bloc europeu.

A més, els Vint-i-set han posat a l'agenda el desenvolupament de la tasca de repatriació de turistes europeus atrapats a l'estranger per culpa del coronavirus. La UE espera poder-ne repatriar uns 60.000, el 10 per cent de ciutadans europeus que s'han vist bloquejats. Calcula que 600.000 turistes es troben en aquesta situació a causa de les restriccions de viatge i la cancel·lació de vols, encara que 350.000 ja ha pogut tornar a Europa.

Noticias relacionadas

contador