aleman, germany, alemania
Pixabay

Els preus al consum d'Alemanya, harmonitzats per comparar-los amb els d'altres països europeus, van pujar fins a la xifra rècord del 10,9% interanual al setembre, segons va informar dijous l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis) i va confirmar la lectura preliminar. Això suposa una alça de més de dos punts percentuals des del 8,8% del mes d'agost.

Sobre una base no harmonitzada, també es va confirmar la inflació dels preus al consum al 10,0%, enfront del 7,9% registrat a l'agost. Després d'aquest increment, la lectura del setembre representa l'encariment més gran del cost de la vida des de la reunificació del país, segons Destatis.

"La inflació a la major economia de la zona de l'euro es va disparar al final del tercer trimestre, a causa principalment d'un nou i fort augment de la inflació energètica, i d'un repunt de la inflació dels serveis, en finalitzar la tarifa ferroviària reduïda temporalment", comenten els experts de Pantheon Macroeconomics.

La inflació de l'energia a les llars va pujar al 51,8% des del 46,4% d'agost, mentre que la inflació general de l'energia va saltar al 43,9% des del 35,6% del mes anterior. Aquest augment va ser impulsat principalment per l'increment de la inflació dels carburants, malgrat el descens dels preus del petroli, a causa, segons l'oficina d'estadística, de l'expiració de l'impost sobre els hidrocarburs.

D'altra banda, la inflació del gas natural i del gasoil de calefacció va continuar sent enorme, amb un 108,4% i un 91,4%, mentre que els preus de l'electricitat van augmentar "només" un 21,2% interanual, frenats per l'eliminació del recàrrec EEG. La inflació dels aliments també va augmentar, fins al 18,7%, des del 16,6% del mes d'agost. Al nucli, la inflació dels serveis es va disparar 1,4 punts percentuals, fins al 3,6%, a causa d'un repunt de la inflació del transport, fins al 14,0% des del 3,7% d'agost, en expirar les tarifes ferroviàries reduïdes temporalment. També va augmentar la inflació de la sanitat, l'hostaleria i l'educació.

La inflació dels lloguers nets -el component bàsic més gran- es va mantenir sense canvis en l'1,8%, 0,3 punts percentuals més que a principis d'any. La inflació de l'equipament de la llar va avançar 0,2 punts percentuals, fins al 8,5%, i els preus del vestit i el calçat van augmentar un 3,6% durant l'any, més ràpid que l'augment del 2,4% d'agost. En general, l'índex nacional bàsic va pujar 1,1 punts percentuals fins al 4,6%, mentre que l'IPCH bàsic va augmentar 1,3 punts percentuals fins al 4,7%.

Amb vista al futur, "creiem que la inflació subjacent de l'IPC harmonitzat es mantindrà sense canvis a l'octubre, abans d'assolir el 4,2% i el 4,6% al novembre i desembre, respectivament. A continuació, la veiem entre el 4 i el 4,5% fins a l'agost del 2023", preveuen des de Pantheon Macroeconomics. En altres paraules, "és probable que la inflació subjacent alemanya no augmenti gaire més, si és que ho fa a la dada harmonitzada, però la inflació subjacent seguirà sent intensa en termes històrics durant un temps", arrodoneixen.

Noticias relacionadas

contador