jean claude juncker europ comission

La Unió Europea ha enviat aquest dilluns al matí una carta al govern britànic en què ha plasmat una sèrie de garanties sobre l'anomenat 'backstop', el pla de salvaguarda previst per a la frontera entre la regió britànica d'Irlanda del Nord i la veïna república d'Irlanda, segons ha informat la cadena de televisió irlandesa RTE.

La missiva, signada pels presidents de la Comissió Europea i del Consell Europeu, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, subratlla que el pla de contingència per a la frontera irlandesa no és la solució preferida per la UE per evitar una frontera estricta entre Irlanda del Nord i Irlanda, que no soscava els acords del Divendres Sant i que no representa un intent de la UE per annexionar-se Irlanda del Nord.

No obstant això, la carta deixa clar que no hi haurà una renegociació d'aquest pla de contingència. Segons RTE, la UE també ha rebutjat la petició del Regne Unit perquè el pla de salvaguarda només estigui en vigor durant un any.

La cadena de televisió irlandesa ha indicat que el Regne Unit també enviarà la seva pròpia missiva al Consell Europeu i a la Comissió. La carta de la UE ha estat acuradament redactada després d'una petició de la primera ministra britànica, Theresa May, de cara a la crucial votació que tindrà lloc dimarts a la Cambra dels Comuns sobre l'Acord de Retirada de Regne Unit de la Unió Europea.

May ha intentat aconseguir més garanties i aclariments sobre el pla de salvaguarda en un intent per convèncer els parlamentaris del seu partit perquè recolzin el seu acord sobre el Brexit. RTE ha assenyalat que encara hi ha certa distància entre les posicions de Londres i Brussel·les sobre com afrontar el pla de contingència a la frontera irlandesa, rebutjat pels unionistes nord-irlandesos del DUP i per membres del governamental Partit Conservador.

La missiva que remetrà aquest dilluns la Unió Europea al Regne Unit reafirmarà que el pla de contingència no és "una trampa" per mantenir el Regne Unit de manera indefinida a la unió duanera i recalcarà que no destruirà els acords de pau de Divendres Sant.

Segons ha informat aquest diumenge el diari The Guardian, la Unió Europea es prepara per ajornar en quatre mesos l'entrada en vigor del Brexit, fins al juliol, en lloc de la data del 29 de març, que és la que correspon als dos anys des de l'activació de l'Article 50 del Tractat de Lisboa.

Noticias relacionadas

contador