grande-bretagne-boris-johnson-elu-a-la-tete-du-parti-conservateur

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha declarat aquest dijous que, abans de demanar a la Unió Europea una nova pròrroga del Brexit, preferiria "estar mort en una cuneta".

Durant un acte celebrat a una comissaria de la localitat anglesa de Wakefield, els periodistes li han preguntat si pot prometre al poble britànic que no anirà a Brussel·les per demanar un altre ajornament del Brexit. "Sí, puc. Abans preferiria estar mort en una cuneta", ha contestat.

Johnson ha insistit que retardant una vegada més la sortida del Regne Unit de la UE "no s'aconseguirà absolutament res". "Quin és l'objectiu d'aconseguir un altre retard?", ha plantejat.

La Cambra dels Comuns va aprovar dimarts per àmplia majoria una llei que obliga el govern a evitar un Brexit sense acord i al mateix temps va rebutjar la proposta de Johnson de celebrar eleccions anticipades el 15 d'octubre per resoldre la crisi política.

El 'premier' ha insistit des de Wakefield que una nova cita amb les urnes és "l'única manera de fer que això (el Brexit) es mogui". En la seva opinió, els britànics només poden triar entre el seu pla d'"aconseguir un acord" diferent, materialitzar la sortida el 31 d'octubre amb o sense acord o "esperar a veure si algú ens pot mantenir (a la UE) més enllà" d’aquesta data.

Johnson, que ha perdut el control del Parlament pel creixent nombre de 'tories' rebels, fins i tot el seu germà Jo, pretén presentar una nova moció perquè els diputats, els quals ha acusat de "torpedinar" la posició negociadora del Regne Unit, tornin a pronunciar dilluns sobre l'avançament electoral.

Interrogat sobre la dimissió del seu germà Jo com a membre del govern pel conflicte entre "la lleialtat a la família i l'interès nacional", Johnson ha admès que el Brexit és un tema que "divideix les famílies" britàniques. "Li dono les gràcies per tota la feina que ha fet i pel suport que ha donat a la nostra agenda", ha afegit.

La rígida postura de Johnson, que en convertir-se en 'premier' va prometre als britànics que el 31 d'octubre hi hauria Brexit, tant si hi havia acord amb la UE com si no, ha provocat una autèntica rebel·lió en el Partit Conservador, que ha hagut d’expulsar 21 diputats per trencar la disciplina de vot.

L'exprimer ministre conservador John Major s'ha sumat aquest dijous a les crítiques a Downing Street, i ha urgit Johnson a acomiadar el seu conseller especial per al Brexit, Dominic Cummings, a qui ha qualificat d’"anarquista polític". "Li donaré un consell, que es desfaci d'aquests assessors abans que enverinin l'atmosfera política sense remei. I fes-ho ràpid", ha dit.

La Unió Europea, tot i que s'ha prestat a afegir declaracions polítiques a manera de precisions, s'ha negat a reobrir completament les negociacions de l'acord per al Brexit, de manera que, si les postures de Londres i Brussel·les es mantenen, el 31 d'octubre es produirà un divorci caòtic.

Noticias relacionadas

contador