chernobil

Ucraïna denuncia un augment de la radiació a la zona de Txernòbil, mentre que Rússia, que va aconseguir el control de la central nuclear aquesta setmana, ho nega i assegura que tot està sota control.

"Les dades del sistema automatitzat de vigilància de la radiació de la zona d'exclusió indiquen que s'han superat els nivells de control de la taxa de dosi de radiació gamma en un nombre significatiu de punts d'observació. Però actualment és impossible establir les raons del canvi en el fons de radiació a la zona d'exclusió a causa de l'ocupació i la lluita militar en aquest territori”.

Aquest és el missatge que el Parlament d'Ucraïna ha publicat al seu compte oficial de Twitter.

Aquest dijous, l'Exèrcit de Rússia va ocupar l'antiga central nuclear de Txernòbil i el mateix president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va alertar que la incursió russa a la zona d'exclusió de la central nuclear de Txernòbil és “una declaració de guerra contra tota Europa".

Per part seva, des del Ministeri de Defensa rus es nega l'augment de radiació a la central, assegurant que "s'ha arribat a un acord amb un batalló de les forces de seguretat de l'energia atòmica d'Ucraïna per assegurar conjuntament els blocs d'energia i el sarcòfag de la central nuclear de Txernòbil", ha declarat el seu portaveu, Igor Konashenkov.

contador