la guerre en ukraine a deja fait 100 milliards de dollars de degats dit kiev

Els preus del gas natural europeu s'han disparat després que l'operador estatal ucraïnès GTSOU hagi pres la decisió de tancar l'estació de Sokhranyivka, un dels dos punts principals d'entrada de gas rus al país i al Vell Continent.

En concret, els futurs del gas TTF, de referència a Europa, es disparen un 5% i se situen a prop dels 99 euros.

I és que la decisió de l'organisme estatal ja s'ha donat que és impossible assegurar el funcionament correcte de l'estació, a través de la qual flueix un terç del gas rus que es dirigeix ​​a Europa. Per aquest punt passen diàriament 32,6 milions de metres cúbics de gas amb destinació a Europa.

Això sí, GTSOU ha tranquil·litzat en afirmar que "per complir les seves obligacions amb els socis europeus és possible transferir temporalment" el gas que habitualment passa per aquest punt al punt d'interconnexió de Sudja, "localitzat en territori controlat per Ucraïna".

Sergei Kiprianov, portaveu de Gazprom, ha afirmat que la sol·licitud d'Ucraïna és “tecnològicament impossible” i que no veu motius per a la decisió.

"Els lliuraments de GNL i el clima càlid a Europa han mantingut els preus del gas sota control a Europa, i els preus s'han mantingut en un rang de 90-110 €/MWh durant les darreres setmanes, però ara la disputa podria afegir una mica de pressió", indiquen des de Danske Bank.

Noticias relacionadas

contador