gazprom dl 2 lng natural gas commodities siberia russia
Gazprom

El gegant rus Gazprom amenaça de tallar el subministrament de gas a Europa, segons han publicat diversos mitjans russos. La mesura pot provocar un xoc energètic als països més exposats com Alemanya, que ja ha activat un pla d'emergència per aquest motiu.

El govern alemany ha declarat aquest dimecres el nivell d'"alerta primerenca" del seu pla d'emergència energètica davant el risc d'un tall eventual del subministrament de gas rus, com a conseqüència del rebuig a complir amb l'exigència de Moscou de pagar en rubles pel combustible.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

Els països de la Unió Europea, on Gazprom representa al voltant del 40% del subministrament de gas, han manifestat la seva negativa a pagar el gas rus en rubles.

"Gazprom està treballant, de fet, en una opció d'interrupció total del subministrament de gas a països hostils i està avaluant les conseqüències d'aquestes mesures", ha publicat el diari Kommersant.

ALERTA TEMPRANA A ALEMANYA

El ministre alemany d'Economia, Robert Habeck, va confirmar en una declaració pública l'activació del nivell d'"alerta primerenca", la primera de les tres fases del pla d'emergència del govern d'Alemanya per garantir el subministrament energètic del país.

D'aquesta manera, s'establirà un grup de treball dins del Ministeri d'Economia que s'encarregarà de supervisar diàriament la situació i les reserves, que actualment es troben al 25% de la capacitat.

"La seguretat del subministrament continua sent garantida", va afirmar el ministre alemany. "No obstant, hem d'augmentar les mesures de precaució per estar preparats per a una escalada per part de Rússia. Amb la declaració del nivell d'alerta primerenca, s'ha creat un equip de crisi", va afegir Habeck.

"El subministrament global de tots els consumidors de gas alemanys està actualment garantit. Hi ha prou gas als mercats (...) No obstant això, a partir d'ara, tots els consumidors de gas, des d'empreses fins a llars, també n'han de reduir el consum tant com sigui possible", va advertir el ministre.

Segons un segon nivell d'alerta previst, les mesures d'alleujament continuarien depenent de la iniciativa dels actors del mercat, mentre que a la tercera fase, en cas que la crisi s'agregués i els participants del mercat no fossin capaços de manejar la situació per ells mateixos, el govern alemany podria declarar la situació d'emergència energètica.

En aquesta situació, segons el pla, l'Estat intervindria al mercat, transformant l'Agència Federal de Xarxes al "distribuïdor de càrrega federal", per la qual cosa seria responsable de determinar en coordinació amb els operadors la distribució de gas, subratllant que els llars, empreses socials o hospitals tenen l'estatus de consumidors protegits.

Es tracta de la primera vegada que Alemanya ha declarat un nivell d'alerta primerenca segons el pla d'emergència. En aquest sentit, el Ministeri d'Economia d'Alemanya ha recordat que Itàlia va declarar la fase d'alerta primerenca el 26 de febrer i Letònia, el 9 de març.

LA UE REBUTJA PAGAR EN RUBS

La Unió Europea va rebutjar aquest dimarts l'exigència de Moscou de pagar en rubles per les compres de gas a proveïdors russos, una decisió consensuada amb els líders del G7.

Segons va explicar un portaveu de la Comissió Europea, els ministres d'Energia del G7 i la comissària d'Energia, Kadri Sismon, van acordar per unanimitat rebutjar les demandes de Rússia de pagar el subministrament de gas rus en rubles.

Els titulars d'energia van esgrimir com a argument que els contractes de subministrament de gas han de ser respectats i que especifica que el pagament s'efectuarà en euros o en dòlars, motiu pel qual els membres del G7 i la UE demanaran a les empreses que operen als seus territoris que no accedeixin a aquestes demandes.

La setmana passada, Rússia va anunciar la intenció d'exigir el pagament en rubles per les compres de gas rus a tots els estats que haurien implementat sancions contra el país. El president rus va indicar llavors que el país continuarà subministrant gas d'acord amb els volums i els preus establerts als contractes, encara que va expressar la intenció de canviar la moneda de pagament.

El govern rus, juntament amb el Banc Central de Rússia i Gazprom, hauran de presentar aquest dijous al president de Rússia, Vladimir Putin, un informe sobre la implementació dels canvis necessaris per introduir el cobrament en rubles per les exportacions de gas cap als països hostils a Rússia.

Noticias relacionadas

contador