valdis dombrovskis commission europeenne

La Comissió Europea, després de la reunió dels ministres d'Economia i Finances dels Vint-i-set, proposa un cinquè paquet de sancions contra Rússia que inclou el carbó rus, fet que suposarà un impacte de 4.000 milions d'euros a l'any.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

A les declaracions que ha realitzat a la premsa el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis. ha indicat que les sancions inclouen "amplis sectors com a sancions personals, al comerç, al sector del transport i també sancions que afecten el sector energètic, principalment al carbó".

Aquest nou paquet de mesures contra Rússia també inclou la prohibició total de transaccions a quatre bancs clau, entre els quals hi ha VTB, el segon més gran del país. Tots ells representen un 23% de la quota de mercat al sector bancari rus.

A més, es prohibirà als vaixells russos i operats per Rússia entrar als ports de la Unió Europea, amb exempcions per a articles essencials com a productes agrícoles i alimentaris. Pel que fa al transport, també afectarà el que va per carretera, eliminant la possibilitat que els operadors russos puguin accedir a la UE.

D'altra banda, se sancionen les exportacions específiques d'ordinadors quàntics i semiconductors avançats, a més de maquinària sensible i equips de transport, amb un valor de 10.000 milions d'euros.

També es prohibeix les importacions de certs productes, com ara fusta, ciment, marisc i licor, que servien per mantenir el flux de diners amb els oligarques russos.

Finalment, es prenen mesures específiques com la prohibició general de la participació d'empreses russes a la contractació pública d'Estats membre.

Tot i això, el calendari d'aplicació encara està per definir, tal com ha indicat Bruno Le Maire, ministre de Finances francès. Tot i així, ha manifestat la disposició de la presidència del seu país per augmentar les sancions contra Rússia, "les més severes que la UE ha imposat mai".

"Aquestes atrocitats no poden i no quedaran sense resposta. Els autors d'aquests crims atroços no han de quedar impunes. La UE ha creat un Equip Conjunt de Recerca amb Ucraïna. La seva tasca és recopilar proves i investigar crims de guerra i crims contra la humanitat a Ucraïna", ha indicat Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió, en un comunicat.

contador