ep ursula von der leyen en una rueda de prensa en bruselas
Etienne Ansotte/European Commiss / DPA

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha confirmat als caps de Govern del Vell Continent, reunits a Brussel·les pel Consell Europeu, que la ruptura sense acord amb el Regne Unit (Brexit dur) és el més probable.

Les borses europees han accelerat les caigudes després de conèixer el pessimisme de la dirigent, que es va reunir el passat dimecres amb Boris Johnson per intentar buscar una solució.

Els negociadors dels dos bàndols van reprendre els contactes i s'han donat de termini fins diumenge, però el primer ministre britànic també s'ha mostrat molt pessimista.

Von der Leyen té "baixes expectatives" que la UE pugui arribar a un acord del Brexit amb el Regne Unit, segons ha publicat el periodista James Franey, que ha citat fonts presents a la Cimera.

Per la seva banda, la premsa britànica publica a les seves portades que el Regne Unit ha començat a preparar-se per una sortida sense acord. Per exemple, The Times titula aquest divendres amb un Prepare for a no deal, PM tells Britain.

I és que Boris Johnson és partidari d'un acord comercial similar a què té Austràlia. "Ara hi ha la gran possibilitat que tinguem una solució que s'assembli més a una relació australiana amb la UE que a una relació canadenca", ha assenyalat durant els últims dies.

Els principals esculls en la negociació són tres: les garanties per evitar competència deslleial, els mecanismes d'arbitratge en cas de disputa i les quotes pesqueres per a la flota europea en aigües britàniques.

La data límit per arribar a un acord és el 31 de desembre, així que cada vegada queda menys temps per evitar un Brexit desordenat. El Regne Unit ven al mercat europeu el 43% de totes les seves exportacions (uns 330.000 milions d'euros), mentre la Unió Europea exporta al Regne Unit béns valorats en 400.000 milions d'euros, un 18% del total.

Noticias relacionadas

contador