1569529821 whatsapp more sales

Les aplicacions de missatgeria, com WhatsApp o Telegram, que prestin serveis a Espanya, estaran obligades a inscriure's al Registre nacional d'operadors de comunicacions electròniques i abonar la taxa que ja paguen actualment els operadors tradicionals, segons recull l'Avantprojecte de Llei General de Telecomunicacions presentat aquest divendres pel Govern.

El text de la nova llei se sotmet des d'aquest divendres a audiència pública, i inclou altres canvis com la supressió de les cabines i les guies telefòniques del servei universal, un reforç de la protecció dels usuaris, la modernització del servei d'emergències 112 o mesures per facilitar un clima inversor en el sector, entre altres.

El secretari d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez, ha explicat en una roda de premsa que la nova llei amplia per primera vegada l'àmbit d'aplicació de la regulació als nous tipus d'agents que presten serveis de comunicacions electròniques, per això es crea una nova classificació d'operadors.

Sánchez ha remarcat que la irrupció d'aquests serveis de comunicació interpersonals no basats en numeració o de missatgeria ha modificat les pautes d'ús dels consumidors, per la qual cosa amb aquest avantprojecte s'inclouen alguns preceptes legislatius per aconseguir un "equilibri en el terreny de joc" dins dels límits marcats pel Codi Europeu.

En primer lloc, les empreses que prestin aquests serveis hauran de comunicar-ho i inscriure's al Registre nacional d'operadors de comunicacions electròniques, la qual cosa comportarà a més que hagin de pagar la taxa general d'operadors, que suposa l'1 per 1.000 dels ingressos que obtenen per prestar aquests serveis.

Les companyies del sector hauran de pagar aquesta taxa, que ja abonen els operadors tradicionals, en cas que superin el milió d'euros de facturació per aquestes activitat. Sánchez ha assenyalat que són "plenament conscients" que aquestes empreses declaren a Espanya uns ingressos inferiors als que generen.

Així, ha explicat que per calcular l'import de la taxa que han d'abonar totes les companyies tal com s'exigeix actualment a la resta d'operadors, hauran de presentar una declaració dels ingressos que procedeixen de comunicacions electròniques i sobre els quals es cursa la taxa, com ocorre amb qualsevol altre impost, que serà sotmesa a inspecció i control.

En aquest sentit, ha remarcat que no és una legislació destinada a una empresa concreta i té vocació de perdurar en el temps. A més, ha apuntat que, encara que part dels serveis que presten els nous actors als usuaris són gratuïts, no és el cas amb tots ells i pot ser que, com ja ha passat, en algun moment siguin de pagament.

A més de la seva inscripció al registre i del pagament de la taxa d'operadors, la nova Llei inclou altres obligacions a aquestes companyies, com ara tenir mesures de seguretat i integritat dels serveis que presten i incrementar la transparència davant els usuaris de les condicions d'aquests.

REGLAMENT EUROPEU

La nova Llei suposarà la transposició del Codi Europeu de Comunicacions Electròniques, encara que també inclou d'altres aspectes no inclosos en aquest com la gestió de l'espectre radioelèctric, les comunicacions d'emergències, les infraestructures de telecomunicacions als edificis o tot el relatius als equips de telecomunicacions.

El procés d'audiència pública que s'inicia aquest divendres estarà obert fins al 13 d'octubre i està previst que l'avantprojecte s'aprovi en Consell de Ministres a principis de 2021 per després iniciar els seus tràmits parlamentaris, la qual cosa suposa incomplir el termini fixat per Europa per transposar el Codi, que conclourà el 31 de desembre de 2020.

En aquest sentit, Sánchez ha indicat que, encara que és difícil predir quant pot durar la tramitació parlamentària, podria ser entre quatre i sis mesos, segons el que consideri la Mesa del Congrés, i la nova Llei General de Telecomunicacions podria entrar en vigor a la fi de segon trimestre o el tercer trimestre de 2021.

SERVEI UNIVERSAL

Un altre dels canvis és la modificació del servei universal per a eliminar del mateix aquells que ja no s'usen, com les cabines telefòniques o les guies, per a incloure la garantia que es presti un servei d'accés adequat i disponible de banda ampla que permet accedir a serveis essencials com ara correu electrònic, notícies en línia o banca per Internet.

En aquest sentit, Sánchez ha explicat que la llei no contempla una velocitat mínima, donada la rapidesa amb la qual evoluciona aquest mercat, sinó que es busca garantir en tot moment l'accés a aquest conjunt de serveis. A més, el text inclou la possibilitat que tots els operadors puguin prestar el servei universal.

Així mateix, la norma reforça també les capacitats dels serveis de comunicacions d'emergència. En concret, s'introdueixen noves facilitats per al desenvolupament de sistemes d'alerta a la població en cas de grans catàstrofes o emergències i disposar d'una ubicació més precisa de les persones que efectuen trucades al 112, utilitzant no sols la informació de la xarxa, sinó també dels terminals.

Quant als drets dels usuaris, es farà l'harmonització comunitària prevista al Codi, reforçant la transparència dels contractes, limitant-ne la durada (permanència màxima de 24 mesos) i regular, per primera vegada, els paquets de serveis. També amplia els drets a l'àmbit de la portabilitat mòbil i les obligacions d'accessibilitat per als usuaris amb discapacitat.

DESENVOLUPAMENT D'INFRAESTRUCTURES

També com a novetat, s'inclou una revisió de les normes relatives a la gestió de l'espectre radioelèctric, amb l'objectiu de facilitar el desplegament del 5G i altres serveis sense fils innovadors. Especialment, es determina una durada mínima de 20 anys per a les llicències associades als usos limitatius d'espectre.

A més, en el marc de l'aposta per convertir a Espanya en un 'hub' d'interconnexió digital al Sud d'Europa, la llei contempla un règim d'autorització de cables submarins fora de l'Espai Econòmic Europa i un règim d'informació de punts d'interconnexió d'Internet i centres de dades, tot això amb la finalitat de fer un "seguiment efectiu" del mercat i promoure les mesures adequades.

D'altra banda, la Llei també contempla un conjunt de mesures per a impulsar el desplegament d'infraestructures i xarxes que van en línia amb les que ja estaven en vigor a Espanya, atès que en aquest àmbit la directiva europea ha pres com a referència el model espanyol, que ha fet possibile que el país lideri la cobertura de banda ampla al Vell Continent.

En aquest camp, la legislació també inclou millores en les anàlisis de mercat que realitzen les autoritats de regulació, sobretot en xarxes de molt alta capacitat; dels acords de coinversió i dels compromisos voluntaris d'obertura d'accés a unes altres operadors.

Noticias relacionadas

contador