ep logos de unicaja y liberbank
EUROPA PRESS - Archivo
0,28€
  • 0,00€
  • 1,72%

Unicaja i Liberbank ultimen les negociacions per anunciar la seva fusió durant els pròxims dies, segons ha publicat l'edició sevillana d'ABC. Tal com va publicar Bolsamanía aquest dijous, els dos bancs estan 'obligats' a arribar a un acord, sobretot després de l'anunci de converses entre BBVA i Sabadell, confirmat aquesta mateixa setmana.

  • 1,13€
  • -2,25%

"Aquesta vegada és diferent", afirmen els experts de la compànyia d'inversió Berenberg. "Creiem que ara els dos bancs tenen la capacitat i els mitjans per superar els desacords i obstacles que van col·lapsar l'acord proposat anteriorment", afegeixen.

I és que les circumstàncies han canviat per a pitjor i la situació per a ambdues entitats és molt complicada. Si el 2019 el principal obstacle va ser l'equació de bescanvi i el repartiment de poder, ara s'hi suma l'escenari econòmic molt negatiu a Espanya, que llastarà encara més la seva rendibilitat.

D'altra banda, després de la fusió de CaixaBank i Bankia i les negociacions entre BBVA i Sabadell, el mercat dóna per fet que Unicaja i Liberbank acabaran fusionant-se. Així ho han assenyalat aquesta setmana els analistes de Bankinter, que ja havien anticipat una fusió mitjançant intercanvi d'accions entre els dos bancs.

La transacció donaria lloc a la quarta entitat més gran per volum d'actius a Espanya (assumint la futura CaixaBank + Bankia i el futur BBVA + Sabadell), en sumar 108.826 milions d'euros (63.002 milions d'Unicaja i 45.824 milions de Liberbank, segons dades de juny de 2020).

L'entitat combinada tindria una plantilla de 9.972 empleats (6.274 d'Unicaja i 3.698 de Liberbank) i una xarxa de 1.608 oficines (1.029 d'Unicaja i 579 de Liberbank). Una mida que li permetria liderar el rànquing dels bancs 'petits', per davant de Bankinter, KutxaBank, Abanca i Ibercaja, però encara molt per darrere dels gegants esmentats anteriorment, més Santander.

En qualsevol cas, la futura Unicaja + Liberbank guanyaria la mida suficient per esquivar la crisi actual i generar les sinergies de costos necessàries (reducció de plantilla i tancament d'oficines) per impulsar la seva rendibilitat.

Els càlculs dels analistes valoren Liberbank en uns 0,30 -0,33 euros per acció si finalment el banc asturià s'integra en Unicaja.

No obstant això, els minoritaris de Liberbank no percebrien aquesta quantitat en efectiu, sinó amb accions noves emeses per Unicaja, ja que l'operació es plantejaria mitjançant bescanvi de títols, com en la transacció acordada per CaixaBank i Bankia.

Els analistes de Berenberg han elevat la valoració de Liberbank fins als 0,33 euros per acció i consideren Unicaja el seu valor favorit del sector bancari espanyol, amb una valoració de 0,80 euros. "Unicaja segueix sent la nostra primera elecció a Espanya", afirmen.

Les dues entitats es troben a la recta final de les negociacions, de manera que el mercat espera un anunci próximamante. I qualsevol resultat que no sigui una fusió serà molt mal rebut pels inversors.

Segons ABC, la futura entitat tindrà la seva seu a Màlaga, comptarà com a president executiu amb Manuel Azuaga (Unicaja) i com a conseller delegat amb Manuel Menéndez (Liberbank). A més, s'especula sobre el tancament de 110 oficines i una reducció de plantilla de 1.500 empleats, sobretot en els serveis centrals dels dos bancs.

contador