• Les necessitats de capital arriben als 5.400 milions d'euros
  • El Banc Nacional d'Ucraïna destaca la política de préstecs imprudent
ucrania, kiev, ukraine,

El Govern d'Ucraïna ha aprovat la recapitalización de PrivatBank, el major banc del país, la qual cosa suposa que el 100% de les accions de l'entitat passaran a estar controlades per l'Estat, representat pel Ministeri de Finances, amb l'objectiu de salvaguardar la viabilitat del banc i evitar els riscos sistèmics després del fracàs del pla de rescat privat per part dels oligarques propietaris de l'entitat.

Segons el banc central ucraïnès, les necessitats de capital de PrivatBank aconsegueixen els 148.000 milions de grivnas (5.390 milions d'euros), informa Europa Press. La nacionalització de PrivatBank es produeix després de dos anys de contactes entre els seus accionistes de referència, que inclouen a alguns dels majors oligarcas d'Ucraïna, i el Banc Nacional d'Ucraïna, per dissenyar un pla de rescat privat que finalment mai ha arribat a aplicar-se.

"Els accionistes del banc van enviar una carta al Gabinet de Ministres d'Ucraïna sol·licitant la participació estatal en PrivatBank, comprometent-se a la reestructuració dels préstecs concedits a empreses abans de l'1 de juliol de 2017", va informar el banc central.

El major accionista fins al rescat era el multimilionari ucraïnès Igor Kolomoiskyi, considerat el segon home més ric del país

"L'Estat es va veure forçat a assumir la responsabilitat del futur de PrivatBank i els seus clients per evitar que s'enfonsés en una crisi més profunda", va indicar el Banc Nacional d'Ucraïna, que lamenta que els problemes del banc s'hagin agreujat recentment com a conseqüència de "una política de préstecs imprudent que va derivar en pèrdues de capital".

En aquest sentit, "sent conscient dels problemes del banc i donada la seva importància sistémica per a la salut del sistema financer domèstic, el Banc Nacional d'Ucraïna no podia esperar més i va declarar insolvent a l'entitat", va indicar l'organisme.

El banc central va precisar que la nacionalització del major banc del país s'ha realitzat després d'informar a institucions internacionals i als partícips dels mercats financers, subratllant que "la situació està baix control" i que PrivatBank opera actualment amb normalitat.

El major accionista fins al rescat de l'entitat era el multimilionari ucraïnès Igor Kolomoiskyi, considerat per Forbes com el segon home més ric del país i exgovernador de la regió de Dnipropetrovsk.

Noticias relacionadas