tous, tienda

La representació jurídica de la companyia Tous ha presentat un recurs contra l'interlocutòria pel qual el Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional va assumir la competència per investigar una presumpta estafa en la venda de les seves joies i va acordar les primeres diligències, per exigir que s'imposi fiança a l'acusació popular i denunciar que està moguda per intereres "espuris", segons informen fonts jurídiques.

El recurs es refereix en concret al fet que l'associació de consumidors i joiers Consujoya, que va promoure la primera denúncia per aquest assumpte, ha estat admesa com a acusació popular en la causa sense que se li exigeixi consignar cap fiança, tràmit habitual en aquest tipus de procediments, però no imprescindible, ja que és el jutge qui decideix si imposa caució i quina és la seva quantia. En aquest cas, no va fixar aquest requisit.

Al llarg de diverses pàgines, la representació jurídica de Tous càrrega més contra aquesta associació, a qui acusa de moure's per interessos espuris i merament economicistes contra la companyia en una conducta que, assegura, han mantingut al llarg del temps. Detalla, entre altres assumptes, que han promogut a prop de mitja dotzena de causes contra l'empresa catalana en jutjats d'instrucció, en la seva opinió, sense raó de ser.

Pel que fa al contingut en si dels fets denunciats, el director general de Tous, José María Bosch, ha negat davant del jutge cap irregularitat durant la seva declaració en representació de la companyia, investigada com a persona jurídica, d'acord a les fonts consultades. Segons ha argumentat, les peces objecte d'investigació han estat fabricades amb una tècnica anomenada electroforming i relativament recent que per tant, no està recollida en la Llei de Metalls a la qual s'acullen els denunciants i que és de l'any 1995.

Precisament, un dia després de difondre l'obertura de la investigació, la companyia va publicar un vídeo al seu perfil de YouTube explicant que la tècnica "permet crear joies resistents, de gran volum i sense soldadures" a partir d'"un motlle de metacrilat o resina que es va cobrint d'or o plata en estat líquid mitjançant un delicat procés electrolític".

Aquest és el material no metàl·lic de què estaria omplert la peça assenyalada, el mític ós de la marca fabricat en plata. En el cas de les peces d'or, segons les fonts consultades, Tous ha explicat que no es recorre a aquesta tècnica perquè té el gruix i la resistència suficients com perquè no es deformi sense necessitat d'introduir aquest tipus de farciment.

"DIGUIN QUE ÉS XAPAT"

L'advocada de l'associació de consumidors i usuaris de joies Consujoya, Magdalena Entrenes, ha assenyalat després d'assistir a la declaració dels responsables de l'empresa Tous davant del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz per presumpta estafa, que els representants de la marca catalana "no han pogut negar l'evidència" del farciment no metàl·lic de determinades peces de plata, i ha demanat que qualifiquin el producte de xapat. "Diguin que és xapat, però no el venguin a preu d'or i plata quan no ho és", ha indicat.

Noticias relacionadas

contador