ep archivo   tesla model s plaid
TESLA - Archivo

El fabricant de vehicles elèctrics Tesla cotitza pràcticament pla a la preobertura de Wall Street després de publicar les xifres trimestrals de lliuraments i producció de cotxes. Els lliuraments i els cotxes fabricats, que han pujat fins als 422.875 i 440.808 durant el trimestre, respectivament, s'han situat a la mitjana que estimava el consens.

  • 174,84$
  • 0,49%

"Continuem la transformació cap a una barreja regional més uniforme de construcció de vehicles, incloent-hi els vehicles Model S/X en trànsit cap a Europa, Orient Mitjà i Àfrica i Àsia-Pacífic", ha indicat la companyia en un breu comunicat adjunt a la publicació d'aquestes xifres. Segons el fabricant texà, es van produir 19.437 unitats i es van lliurar 10.695 dels seus vehicles de la millor gamma, mentre que els lliuraments dels Model 3 i Y van pujar fins a 412.180 i la producció, fins a 421.371 unitats. Aquestes xifres no inclouen la producció i entrega dels seus camions pesants Semi.

Les xifres del primer trimestre representen un augment del 36% en els lliuraments en comparació amb les 310.048 registrades durant el mateix període de l'any anterior, i un creixement del 4% en els lliuraments seqüencials en comparació amb els 405.278 registrats a l'últim trimestre del 2022. Cal recordar que la companyia va incomplir per molt les seves previsions per a l'últim exercici.

“Creiem que la demanda dels consumidors xinesos va millorar durant el trimestre per a Tesla”, explica Daniel Ives, analista de Wedbush, alhora que assenyala que “les retallades de preus del Model Y/3 implementats han pagat dividends importants per a Musk i companyia, ja que la demanda sembla molt sòlida malgrat una situació macro incerta”.

El primer trimestre de Tesla ha estat marcat per retallades successives de preu en alguns dels seus models amb la intenció d'impulsar-ne les vendes. Les últimes setmanes, la companyia d'Elon Musk ha ajustat els preus del Model S i el Model X als Estats Units un 4% i un 9% a la baixa, respectivament.

L'altre gran esdeveniment que ha marcat aquest començament del 2023 per a Tesla va ser el seu Dia de l'Inversor, el qual no va convèncer inicialment el mercat, però sembla haver agradat a analistes com els de Berenberg o Jefferies. En aquesta presentació, Musk va anunciar que la companyia construirà una cinquena gigafactoria a Monterrey (Mèxic), la qual se sumarà a les dues que té als Estats Units, la de Berlín i la de Xangai, la qual va ser castigada durament l'últim any a causa a la política 'Covid zero' de la Xina.

Els preus de Tesla a tot el món s'han reduït fins a un 20% per fer front a la feblesa de la demanda, la pujada dels tipus d'interès i l'afebliment de les perspectives dels consumidors. Cada cop s'especula més amb la possibilitat que Tesla torni a baixar els preus per reforçar la demanda, sobretot al mercat xinès de vehicles elèctrics, molt competitiu”, explica Victoria Scholar, directora d'inversors d'Interactive Investor.

En aquest sentit, cal assenyalar que BYD, el gran competidor de Tesla al mercat xinès va vendre 264.647 turismes als tres primers mesos de l'any, un 80% més que el 2022. Les vendes de turismes híbrids es van duplicar respecte a l'any anterior, fins a 283.270 al primer trimestre.

Amb tot, aquesta experta assenyala que hi ha certa preocupació per veure si Tesla podrà mantenir el seu domini al mercat de vehicles elèctrics a llarg termini “enmig de l'allau de competidors que estan arribant al mercat”. “També preocupa que Elon Musk s'hagi centrat més en Twitter que en Tesla des de l'adquisició l'any passat, cosa que provoca nerviosisme per la seva excessiva dispersió. El 19 d'abril és la propera data clau per a Tesla, quan presenti els resultats del primer trimestre”, afegeix.

Noticias relacionadas

contador