• També reivindiquen els esforços d'Espanya i demanen un major paper internacional per al país
ep francisco gonzalez bbva eninstitute of international finance
BBVA

La situació de Catalunya preocupa, i molt, als empresaris. Així ha quedat de manifest aquest dimarts durant la celebració de la Cimera Espanyola de la Confiança, organitzada pel Ministeri de Justícia a Madrid, durant la qual directius de companyies de l'IBEX 35 com BBVA, Telefónica, Repsol, IAG i Abertis, han llançat un missatge vetllat davant l'escalada de tensió que s'està vivint a la regió després que va passar diumenge 1 d'octubre. En concret, tots i cada un d'ells han insistit en la necessitat de comptar amb seguretat jurídica per atreure inversió i han donat a entendre que això és una cosa que no es dóna ara mateix.

Creuen que la seguretat jurídica i la confiança en un país són elements fonamentals per crear un marc estable que atregui els inversors

Els directius d'aquestes empreses, que no s'han pronunciat concretament sobre el desafiament secessionista de la Generalitat, consideren que la seguretat jurídica i la confiança en un país són elements fonamentals per crear un marc estable que atregui els inversors i generi així riquesa i benestar per a tota la societat. Aquesta ha estat la idea que han llançat durant l'esmentada cita, durant la qual no han esmentat directament el que està passant a Catalunya, imposant una mena de 'llei del silenci' sobre l'ultimàtum independentista.

El president de BBVA, Francisco González, ha remarcat que la seguretat jurídica és "un bé indispensable" perquè la societat progressi i està directament relacionada amb la creació de riquesa i benestar, així com amb la inversió, ja que és un factor a l' hora de prendre decisions per part dels inversors. I en la mateixa línia s'ha expressat el president d'IAG, Antonio Vázquez, que segons recull Europa Press també ha assenyalat que la seguretat jurídica en un país és "absolutament fonamental" a l'hora d'oferir un marc estable d'actuació i ha incidit en que actualment "els grans sobresalts" en matèria de seguretat s'estan donant als països del primer món.

El president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha remarcat per la seva banda que l'estabilitat del marc jurídic i la reducció d'incerteses són factors "fonamentals" a l'hora de decidir on invertir i en quina quantitat. "La confiança expressada des d'un punt de vista d'un marc jurídic predictible, estable i fiable és fonamental per a la inversió", ha afegit en aquest sentit, precisament quan no deixen de sentir-se veus alertant de les conseqüències econòmiques que pot portar la situació actual, que genera dubtes entre els inversors. Diverses empreses d'anàlisi han donat ja la veu d'alarma en aquest sentit.

GENERAR CONFIANÇA

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha incidit en la importància de "generar confiança perquè un país sigui atractiu per als inversors i tingui èxit en món amb poques barreres". "La clau per tenir èxit i atreure inversions i generar un entorn d'innovació és ser atractiu, i això es diu confiança". En aquest sentit, ha incidit que Repsol, que preveu la confiança com un element clau a l'hora de fer inversions que tenen un durada de 25 o 30 anys, ha invertit durant els últims deu anys a Espanya més que en cap altre dels gairebé 30 països en què està present, superant els 10.000 milions d'euros.

Tant des del Govern com des de diferents associacions empresarials s'han llançat diversos avisos sobre la paràlisi de les inversions com a conseqüència de la situació a Catalunya. I el problema és que la tensió Govern-Generalitat, lluny de calmar-se, no deixa d'augmentar, amenaçant amb arribar a cotes majors durant els propers dies

Sobre això no han parlat directament aquests directius, tot i que les seves paraules poden interpretar en clau política i econòmica, i més tenint en compte tot el que està succeint a compte del desafiament independentista. El conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, ha remarcat per la seva banda que la negociació al voltant de la presa de decisions d'inversions i la modificació de contractes és "més jurídica que econòmica". A diferència de Repsol, les seves inversions al país han estat "residuals" durant els últims anys a causa que la seguretat jurídica ha d'anar lligada a un model estable a llarg termini, cosa que, segons ha remarcat, al negoci de la autopistes no existeix a Espanya.

En aquest sentit, el també vicepresident d'Abertis ha reclamat que es defineixin els models i s'adapti la legislació en funció del que es vol implementar i que estigui d'acord amb els nous temps per evitar que el model es converteixi en "inoperable". Álvarez-Pallete ha afegit, després d'aquesta intervenció, que és molt important ser conscient que la disrupció tecnològica que està vivint el món "s’accelerarà", impulsada per la revolució que portarà la intel·ligència artificial, que canviarà models de negoci i la forma en què vivim i fem les coses, per la qual cosa serà necessari adaptar el marc a aquesta nova realitat.

ESPANYA A L'ESCENARI GLOBAL

En referència a això, i deixant ja de banda l'altre assumpte, Álvarez-Pallete ha considerat que serà essencial adoptar a nivell global regles de jocs acords al nou món que s'està creant i ha assegurat que gràcies a la feina dels últims anys Espanya "té l'oportunitat d'ocupar una posició de lideratge en aquest àmbit". Davant el nou repte digital, González ha destacat que "s'estan repartint les cartes del joc" i creu que "la partida encara no està decidida". "Des del punt econòmic el món serà molt més ric, hi haurà molta riquesa per a tots i Espanya ha de participar-hi", ha afirmat el president del BBVA, que ha destacat la feina "excepcional" que ha fet el país.

Espanya ha de tenir més confiança en si mateixa després de tots els esdeveniments superats durant els últims 40 anys

Per la seva banda, Imaz ha recalcat que Espanya ha de tenir més confiança en si mateixa després de tots els esdeveniments que ha superat durant els últims 40 anys, una confiança que també han de transmetre les empreses del país. Com a repte, Imaz ha esmentat el "fort esforç" que ha de fer el país per incrementar el PIB industrial.

En aquest sentit, Vázquez ha insistit en el salt espectacular que ha donat Espanya durant els últims anys en què les empreses han fet un salt competitiu "terrible" i no només per una gestió adequada dels costos laborals, sinó també per un augment de la productivitat que ha situat Espanya en una "tessitura més adequada" pel que fa als seus referents a Europa. En aquest context, els ponents han coincidit en la necessitat de fer una aposta clara i decidida per l'educació a tots els nivells, tant especialitzada com a professional, que serà clau per competitivitat durant els propers anys, així com fomentar el compromís amb el canvi i la millora contínua.

Noticias relacionadas

contador