ep jose maria alvarez-pallete presidente ejecutivo de telefonica
TELEFÓNICA - Archivo
4,13€
  • 0,01€
  • 0,22%

Telefónica es dispara en borsa i busca atacar els màxims de novembre. Les accions de l'operadora lideren els avenços a l'IBEX 35, malgrat els dubtes dels inversors sobre la posició financera del grup.

No obstant això, el valor rebota amb molta força (+5%, fins als 3,48 euros) i lluita per acostar-se als màxims del mes, situats als 3,57 euros. Encara que aquest dilluns va baixar gairebé un 4% després de la rebaixa de la qualificació creditícia d'S&P.

A més, segons l'anàlisi tècnica, el valor està intentant deixar enrere la primera gran resistència, que es troba en els mínims de març, als 3,39 euros, abans suport.

No obstant això, encara li falta per tancar el buit baixista setmanal de març, que es troba als 4,885 euros, per trencar la seva tendència baixista de mitjà termini.

L'agència de qualificació creditícia va rebaixar un esglaó el rating de Telefónica, des de 'BBB' a 'BBB-' amb perspectiva 'estable', a causa de l'impacte que han tingut en els seus comptes la pandèmia de la COVID-19 i l'evolució dels tipus de canvi de divises a Amèrica Llatina.

L'agència ha explicat que aquesta decisió es basa en la seva expectativa que es produeixi un deteriorament de les mètriques creditícies de Telefónica aquest any, en contrast amb la seva anterior previsió d'una millora en termes ajustats i un retorn a nivells adequats el 2021-2022 .

S&P atribueix aquest deteriorament a uns menors ingressos i resultat brut d'explotació (EBITDA) a causa d'una facturació per servei més feble, tant en particulars com en empreses, i a uns menys ingressos per roaming com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. A més, els resultats també s'estan veient llastats pels moviments adversos de les divises, que estan afectant la contribució en els seus comptes del seu negoci a Amèrica Llatina.

De cara a 2021, creu que una estabilització operativa, uns impactes "lleugerament més benignes" de les divises i els esforços de la companyia per reduir el seu endeutament haurien de proporcionar més marge a la seva qualificació, però veu "poc probable" que siguin suficients per restaurar unes mètriques acords amb un ràting 'BBB'.

En aquest context, S&P destaca la solidesa de la generació del flux de caixa lliure de Telefónica, que durant el tercer trimestre del 2020 va ascendir fins al voltant de 1.600 milions d'euros, un 13,2% més que l'any anterior, i la seva flexibilitat a l'hora de gestionar les inversions (CAPEX). Així, afegeix que, això, juntament amb l''scrip dividend', han limitat l'increment del palanquejament que preveien per al 2020.

El deute net de Telefónica es va reduir fins als 36.700 milions d'euros al tancament de setembre, xifra que suposa 1.100 milions d'euros respecte al tancament de 2019, mentre que el cost del deute s'ha reduït al 3,15% i els nivells de liquiditat s'han elevat de forma constant, fins als 22.400 milions d'euros.

D'altra banda, afegeix que la venda d'actius a Amèrica Llatina podria donar "alleujament" a les mètriques creditícies de Telefónica, però afegeix que el calendari i la magnitud d'aquestes operacions segueixen sense estar clars. També podrien tenir un impacte positiu els actius de torres, però aquest suport es veu limitat pels ajustos realitzades per S&P a la seva anàlisi.

Respecte a la perspectiva 'estable' de la valoració, l'agència de qualificació creditícia explica que reflecteix la seva previsió que Telefónica mantingui una ràtio de deute ajustat respecte a l'EBITDA per sota de quatre vegades "de manera sostenible", segons els seus criteris.

"Esperem que les posicions ben establertes del grup i les seves xarxes ben invertides recolzin un flux operatiu de caixa lliure (FOFC) consistentment sòlid i compensin gradualment l'impacte desfavorable de la pandèmia i de la depreciació de les divises a Amèrica Llatina", subratlla.

Noticias relacionadas

contador