• Des dels màxims de març perd un 23%
  • 2017 va començar amb grans expectatives, però finalment la companyia no ha complert amb el que s'esperava d'ella
jose maria alvarez pallete telefonica ceo
TELEFONICA

Un dia més Telefónica se situa entre els pitjors valors de l'IBEX. En aquests moments es deixa un 0,9% i és el segon títol del selectiu que més cau, només per darrere d'Iberdrola. Les caigudes de Telefónica han estat imparables durant els últims mesos. Des dels màxims de març, als 10,17 euros, l'operadora es deixa un 23%. Però, a més, la companyia marca a dia d'avui un saldo negatiu per al conjunt de 2017, amb caigudes de l'1,4%.

  • 4,22€
  • 1,73%

Telefónica va començar 2017 amb bones expectatives que s'han anat apagant a mesura que passaven els mesos. Després dels fiascos de 2016, especialment el que va suposar la retallada del dividend i també la fallida venda d'O2, es preveia que aquest any almenys es donés sortida a la filial britànica i s'avancés amb més contundència en la retallada de deute. No obstant això, res d'això ha passat. L'última xifra de deute reportada situa aquesta magnitud als 47.222.000 i, a més, amb la presentació dels resultats dels nou primers mesos, ha quedat de manifest la debilitat del mercat domèstic i aquesta por al fet que la competència i les baix costos 'acabin menjant-se massa terreny. També destacaven les caigudes en els ingressos a Alemanya i al Regne Unit i l'alentiment del creixement al Brasil i Hispanoamèrica com a conseqüència de l'evolució negativa dels tipus de canvis durant el tercer trimestre.

Amb tot, i encara que les recomanacions de 'compra' segueixen sent majoritàries (un 49% dels experts aconsella invertir en l'operadora, segons FactSet), la veritat és que les recomanacions de 'venda' han augmentat durant els últims mesos. El passat mes de juny, un 15% dels experts aconsellava 'vendre' Telefónica i durant els mesos successius (juliol, agost, setembre, octubre i novembre) aquest percentatge ha oscil·lat entre el 13% de juliol i el 9% de novembre. No obstant això, al desembre aquest percentatge ha pujat de nou fins al 14%. Per la seva banda, el 37% dels analistes aconsella 'mantenir' els títols de l'operadora.

Des del punt de vista tècnic, destaca el fet que Telefónica està pràcticament en mínims de l'any (que se situen als 8,21 euros). Al pla fonamental, els dos últims informes que s'han publicat (del dia 19 de desembre i de RBC Capital Markets i New Street Research, respectivament) li donen un consell de 'vendre' i sengles preus objectius de 8,70 euros i 6,50 euros, aquest últim molt per sota dels 8,2 euros als quals cotitza actualment.

ELS ÚLTIMS INFORMES POSEN ÈMFASI EN LES DEBILITATS

Els últims informes publicats sobre Telefónica posen l'èmfasi en les debilitats de l'operadora. Aquesta mateixa setmana, els analistes de Berenberg n’emetien un en què, tot i que mantenien el seu consell de 'compra', rebaixaven lleugerament el seu preu objectiu (fins a 11,30 euros des d’11,50 euros) però, sobretot, reduïen les seves estimacions d'EBITDA per 2018 i 2019 un 23% després d'actualitzar el seu model "per tenir en compte un creixement d'EBITDA més modest durant el proper any a Alemanya, la revisió en les previsions sobre les divises i una major pressió en marges a Xile i Perú, com es va destacar durant el tercer trimestre".

Per la seva banda, els analistes de RBC Capital Markets es mostren preocupats per aquesta competència 'local' i recalquen que l'operadora "està perdent el monopoli de la infraestructura" de xarxes al territori nacional davant el ràpid desplegament que estan realitzant els seus competidors. RBC considera que Orange i Vodafone seguiran esgarrapant quota de mercat a Telefónica, mentre MásMóvil també n’augmentarà la seva. Aquest operador és el seu favorit, ja que ofereix una combinació de creixement al mercat de banda ampla i expansió de marges a través del seu pla per desplegar fibra òptica.

Noticias relacionadas

contador