ep archivo   fachada de la sede de la multinacional espanola telefonica situada en la ronda de la
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Telefónica ha acordat amb els sindicats UGT i CCOO un increment salarial del 7,8% per al 2023 amb l'objectiu de mitigar els efectes de la inflació. "Amb aquesta pujada salarial, el reflex de la qual es veurà a la nòmina de febrer amb efectes l'1 de gener, es dona compliment al Conveni d'Empreses Vinculades (CEV), demostrant així l'èxit de l'acord assolint per UGT en blindar el poder adquisitiu de les persones treballadores", ha assenyalat el sindicat en un comunicat.

  • 4,01€
  • 1,21%

La mesura beneficiarà a prop de 13.000 treballadors entre els quals hi ha les plantilles de Telefónica de España, Telefónica Móviles i Telefónica Soluciones.

Aquesta pujada està propiciada per la clàusula de revisió salarial que s'inclou al conveni col·lectiu i que ha portat els sindicats a analitzar la dada de l'IPC per a cadascun dels anys del període 2019-2022 i la comparació amb l'increment de la massa salarial global durant el mateix període, "compost per les pujades salarials de cada un dels anys de vigència del Conveni (5,5% acumulat durant el període) i per les quanties incorporades a taules salarials corresponents al plus de conveni consolidable, quantificat en un 0,7%, per la qual cosa, en virtut de la clàusula de revisió salarial signada per UGT al II CEV, s'estableix un increment del 6,3% en taules salarials", han destacat a la nota de premsa.

En aquest sentit, un cop incorporat a les taules salarials aquest percentatge, s'ha incrementat la massa salarial teòrica global en un 1,5%, "cosa que representa en taules salarials, després de l'aplicació dels lliscaments, un increment final del 0,8%".

És a dir, per a l'any 2023 es produirà una pujada en taules salarials a l'àmbit CEV del 7,15%, resultant de sumar el percentatge de revisió salarial 2019-2022 i la pujada salarial ja pactada en conveni per a aquest any.

En concret, segons han aclarit des de CCOO, la millora es divideix en dos: un 0,8% directe i per a tota la plantilla i un 0,7% per als treballadors que s'aprofiten de biennis i de salts de nivell salarial; que la pujada directa per a tota la plantilla és del 7,15% i fins al 7,8% per als que estiguin en aquests dos supòsits de biennis o salts de nivell.

Així mateix, des d'UGT han indicat que a la nòmina del mes d'octubre es percebrà un plus de conveni ja pactat de 300 euros, dels quals 150 euros són consolidables, per la qual cosa s'incorporaran als sous base el 31 de desembre de 2023, formant part de la massa salarial a l'exercici 2024 a efectes de càlcul per a la revisió salarial de l'any següent.

Pel que fa als treballadors de Telefónica que es troben fora d'aquest conveni, des dels sindicats han avançat que ja estan treballant perquè, quan al març tingui lloc la seva revisió salarial, “aquest col·lectiu pugui igualment veure compensada la bretxa salarial oberta per la situació inflacionista mitjançant un oportú i necessari esforç per la part empresarial", han conclòs.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

Els experts de Barclays, que aconsellen mantenir el valor, amb un preu objectiu de 3,80 euros, consideren que es tracta d'"un resultat equilibrat", encara que afegeixen que la pujada de costos pot suposar 100 milions d'euros anuals," cosa que no es reflecteix completament en el consens".

Per part seva, els analistes de Renta 4, que aconsellen sobreponderar, amb una valoració de 4,60 euros, afirmen que "la notícia és negativa, encara que esperada". Segons la seva opinió, "les fortes pujades dels salaris són 'obligades' a causa de l'entorn d'inflació actual i, sens dubte, fan pressió als marges a Espanya, que continuen tendint a la baixa".

Tot i que recorden que Telefónica ha anunciat "pujades de tarifes per limitar-ne l'impacte i ha dut a terme diversos programes de baixes voluntàries als últims anys per ajustar la plantilla".

Noticias relacionadas

contador