S&P ha millorat l'avaluació sobre els riscos econòmics als quals s'enfronten els bancs espanyols, cosa que al seu torn "reforça la nostra opinió sobre la capacitat del capital dels bancs per absorbir pèrdues inesperades". L'agència de ràting afirma que totes les perspectives per a les entitats espanyoles són estables, excepte la de Kutxabank, que segueix sent positiva, i BBVA, que es manté en negativa.

"Enmig de condicions econòmiques favorables, tant els bancs espanyols com les corporacions no financeres continuen enfortint-se i reparant el dany deixat per la crisi", explica S&P, que afegeix que els bancs espanyols, "liderats pels grans, han accelerat la reducció dels actius problemàtics a través de disposicions importants, principalment d'actius immobiliaris".

Encara que han dut a terme canvis en les qualificacions de dos bancs: Cecabank i Caja Laboral Popular Cooperativa de Crèdit. Afirmen totes les altres qualificacions bancàries, excepte la de Kutxabank i Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA i BBVA Global Markets.

S&P considera que el principal desafiament per als bancs espanyols, com per als parells europeus en general, és millorar la rendibilitat

Així, eleven la qualificació a llarg termini de Cecabank SA a 'BBB+' des de 'BBB', afirmant la qualificació de curt termini 'A-2' a Cecabank. I a llarg i curt termini de la Caixa Laboral Popular Cooperativa de Crèdit a 'BBB/A-2' des de 'BBB-/A-3'. En ambdós casos, amb perspectiva estable.

Per la seva banda, afirmen les qualificacions a llarg i curt termini de la resta de bancs espanyols: Banc Santander a 'A/A-1'; Santander Consumer Finance i Banco Bilbao Vizcaya Argentaria i la seva filial BBVA Global Markets BV, a 'A-/A-2'; CaixaBank i Bankinter a 'BBB+/A-2'; Kutxabank, Bankia i Banc de Sabadell a 'BBB/A-2'; Banco Financiero y de Ahorros, SAU a 'BBB-/A-3'; i Abanca Corporació Bancària i Ibercaja Banc a 'BB+/B'.

S&P considera que el principal desafiament per als bancs espanyols, com per als parells europeus en general, és millorar la rendibilitat. "Per a molts jugadors, la rendibilitat roman per sota del cost del capital, una situació que podria posar en dubte la viabilitat a llarg termini dels seus models de negocis".

"Durant els últims anys, els bancs espanyols han enfortit gradualment el seu capital a través de majors guanys retinguts, emissions híbrides i iniciatives de reducció de riscos. Però el procés probablement continuarà, en la nostra opinió. La capitalització és adequada, però només és una fortalesa per a una minoria de bancs espanyols", afegeixen.

Pel que fa a la situació actual, l'agència creu que "tot i la situació política actual, amb un nou govern encara per formar-se, esperem que el creixement econòmic sòlid continuï. No obstant això, la fragmentació política podria restringir la capacitat del nou govern per emprendre reformes".

Noticias relacionadas

contador