ep sede centralenagas 20181119183902
ENAGÁS - Archivo
13,82€
  • -0,06€
  • -0,43%

Durant el dia de presentació del seu Pla Estratègic 2019-2023 i un dia després d'anunciar la compra del 10,95% de Tallgrass Energy, l'agència S&P ha retallat la qualificació d'Enagás precisament per aquesta última operació.

"La nostra rebaixa reflecteix les nostres expectatives que el perfil empresarial i financer d'Enagás es debilitarà com a conseqüència de la proposta d'adquisició a Blackstone d'una participació d'aproximadament el 30% en un vehicle inversor que controlarà el 44% de Tallgrass", explica l'agència. "Anticipem que l'adquisició serà en dues fases i totalitzarà al voltant de 1.000 milions d'euros", afegeixen aquests experts.

S&P ha retallat la qualificació sobre Enagás i la seva filial Enagás Transport a 'BBB +' des d’'A-'. La perspectiva es manté estable.

Enagás va anunciar al tancament d'aquest dilluns que invertirà 590 milions d'euros (525 milions d'euros) per adquirir el 24,9% d'un holding (amb Blackstone com a soci majoritari i GIC, fons sobirà de Singapur, com minoritari) que posseeix el 100 % dels drets polítics i el 43,91% dels drets econòmics de la nord-americana Tallgrass Energy. Això suposa que Enagás tindrà una participació econòmica indirecta del 10,93% en Tallgrass (24,92% polític). Un cop tancada l'operació, Enagás ha acordat invertir 83 milions de dòlars addicionals (74 milions d'euros) en elevar la seva participació en el grup d'empreses un 3,52%, fins al 28,42%, percentagtge que suposaria arribar al 12,47% econòmic indirecte de Tallgrass i el 28,43% polític. Finalment, Enagás ha acordat, a més, invertir fins a 300 milions de dòlars (267 milions d'euros) en futures inversions.

Amb l'adquisició, Enagás tindrà un lloc a la junta directiva de Tallgrass i pretén posicionar-se com el soci industrial de Tallgrass. "Esperem que l'adquisició sigui en efectiu i amb deute finançada", assenyala S&P.

Malgrat la retallada de qualificació, S&P segueix positiu amb la companyia. "Continuem avaluant com a excel·lent", assenyala, alhora que resta incertesa davant el que suposarà l'entrada en vigor de la nova regulació el 2021, cosa que els analistes han valorat fins al dia d'avui com un risc. "De fet, l'any 2021 serà una fita clau per a la qualificació" d'Enagás, afegeix.

NOU PLA ESTRATÈGIC

Enagás ha presentat aquest dimarts el seu Pla Estratègic 2019-2023, en el qual parla de la política de retribució a l'accionista. Segons explica la gasista, mantindrà un dividend "sostenible a mitjà i llarg termini", de manera que l’augmentarà un 5% anual fins al 2020 i, després, l'increment serà de l'1%.

L'actualització del pla estratègic contempla tres àrees de creixement. En concret, la gasista se centrarà en "l'impuls de nous negocis relacionats amb els reptes de la transició energètica, com són els gasos renovables", i també en el "desenvolupament del seu 'core business' als mercats de més potencial de creixement "i que la companyia ha identificat com a prioritaris amb uns criteris clars d'inversió: Europa i els països americans del 'Eix del Pacífic': Mèxic, Perú, Xile, Colòmbia i els EUA. Així mateix, entre els objectius d'Enagás també hi ha la "identificació d'oportunitats complementàries de negoci".

Noticias relacionadas

contador