ep archivo   fachada de la sede de naturgy a 4 de abril de 2023 en madrid espana naturgy es una
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

S&P Global Ratings ha revisat la perspectiva de Naturgy a 'estable' des de 'negativa' gràcies a la millora del marge financer. Així mateix, ha reafirmat la seva valoració d'emissor a llarg i curt termini 'BBB/A-2' i ha mostrat els seus dubtes respecte a l'execució del seu programa d'escissió Géminis.

  • 23,36€
  • -0,09%

"La perspectiva 'estable' reflecteix la nostra opinió que és poc probable que s'executi el projecte Géminis i la nostra expectativa que Naturgy prioritzarà una política financera que recolzi els fons d'operacions (FFO) al deute d'almenys el 18% i utilitzi la capacitat financera acumulada més gran per accelerar el creixement en generació renovable", han assenyalat des de l'agència.

En aquest sentit, des de S&P preveuen que la probabilitat que Naturgy divideixi la companyia en MarketsCo i NetworksCo s'ha reduït significativament i assumeixen que continuarà operant en un perímetre consolidat fins a almenys 2025.

"Manca del suport necessari de l'actual govern espanyol, i creiem que el suport immediat de qualsevol administració que sorgeixi de les eleccions generals del 23 de juliol de 2023 serà difícil aconseguir. A més, les filials de l'operador del sistema de distribució d'energia i gas de Naturgy a Espanya, que juntes representarien al voltant de dos terços de l'EBITDA de NetworksCo, s'enfronten a un reinici regulador el 2025 i el 2026, respectivament", han indicat des de la qualificadora.

De la mateixa manera, han afegit que “l'escissió i la seva reestructuració seran més complexes a causa de la incertesa inherent que envolta els rendiments reguladors futurs que comporta cada reinici. Tot i que la nostra suposició no elimina la incertesa que envolta la direcció estratègica de Naturgy, proporciona suficient visibilitat fins al 2025 i, juntament amb un sòlid exercici financer, ajuda a tancar la bretxa fins que obtinguem més claredat”.

S&P també ha destacat que la companyia està considerant perspectives en el segment de producció i comercialització de biogàs a Espanya, cosa que podria ajudar a estendre la vida útil d'alguns dels seus actius, com les xarxes de distribució de gas espanyoles i les plantes de turbines de gas de cicle combinat.

Tot i això, han posat de manifest que el negoci de Naturgy "corre el risc de perdre competitivitat a mesura que s'accelera la transició energètica a causa d'una intensitat de carboni superior a la mitjana, que es deriva principalment del predomini dels segments impulsats per gas al seu mix de negoci".

En relació amb la ràtio de capex sobre dividends de Naturgy, a l'agència han subratllat que ha estat per sota de la seva mitjana 2014-2022 en quatre dels cinc anys des del 2017, cosa que reflecteix una política financera favorable a l'accionista que ha situat l'agència companyia en desavantatge davant del sector des d'una perspectiva de creixement del negoci en el context de la transició energètica.

"Interpretem la política financera de Naturgy com que la companyia està disposada a reduir els dividends per protegir l'FFO al deute en un 18%, que és el detonant a la baixa de la qualificació 'BBB'. A més, destaquem que els resultats de Naturgy el 2023 i 2024 tenen un component de volatilitat significatiu, atesa l'exposició a matèries primeres dels segments majorista de gas i generació comercial, que estimem que representarà al voltant del 20% de l'EBITDA de la companyia el 2023 i 2024", han conclòs la qualificadora.

Noticias relacionadas

contador