ep proyecto de renovables de solaria
SOLARIA

Solaria s'enfonsa aquest divendres a la borsa (-7%, 19,30 euros), juntament amb altres renovables, com Acciona Energía (-2,4%). Iberdrola, Naturgy i Endesa també retallen de manera destacada. Això, després de filtrar-se aquest dijous que Brussel·les, en el marc de la seva "intervenció d'emergència" del mercat elèctric, estudia diferents mesures que els afectarien negativament.

  • 9,58€
  • -1,90%

Segons revelava ahir el diari El País, gràcies a un document dels tècnics de la Comissió Europea al qual ha tingut accés, la CE estudia limitar el que cobren les companyies per energies barates inframarginals, per controlar el preu de l'electricitat i desaconsella estendre l''excepció ibèrica' a tota la UE, perquè se subsidiaria la generació amb combustibles fòssils. A això s'hi uniria una "reducció coordinada de la demanda" d'electricitat en empreses i consumidors privats.

Els tècnics adverteixen que limitar el preu de l'electricitat de les energies inframarginals hauria d'implicar posar fi als impostos als 'windfall profits' adoptats o anunciats en alguns països com Espanya. A més, perquè les fonts de generació netes no perdin atractiu, plantegen crear “incentius” a la inversió.

Des de Banc Sabadell recalquen que la notícia és "negativa" a falta de conèixer-ne més detalls. "Una limitació del preu de l'electricitat reduiria la generació d'ingressos per a energies inframarginals (com a renovables, incloent-hi hidro-, i nuclear) encara que dependrà de la fixació del preu, la durada de la mesura i del tipus d'incentius que es decideixi per a la inversió en energies renovables", apunten.

Expliquen aquests analistes que les companyies més afectades serien aquelles renovables amb més exposició a mercat: Acciona Energia: 26% producció 2022 estimada, 100% EV; Solària 100% EV; Ecoener 37% producció 2022 estimada i 100% EV; Ence: 42% de la seva producció 2022, on la divisió renovable suposaria el 40% EV.

En el segment integrat afectaria aquelles amb més pes en nuclear i hidro. "Així, al nostre univers de cobertura, la major exposició a producció nuclear i hidro se situaria en Endesa i Iberdrola. En valoració, el pes d'ambdues tecnologies suposa aproximadament el 12% de l'EV d'Endesa, 4% Iberdrola i 3% Naturgy", precisen.

En tot cas, des de Sabadell reconeixen que "tot continua obert" per a la reunió dels Ministres d'Energia el 9 de setembre i assenyalen que no és descartable que el que s'ha comentat no s'acabi fent ja que suposa un risc per a la transició energètica. "L'opció de desvincular el preu del gas continua oberta, això també reduiria la rendibilitat de les energies inframarginals i, segurament, portaria a crear un dèficit de tarifa per compensar les gasistes", conclouen.

contador