ep la presidenta de banco santander ana botin en la conferencia internacional de banca
BANCO SANTANDER

Banc Santander cau en borsa després de presentar els resultats del quart trimestre del 2021 i del conjunt de l'exercici. Segons les primeres valoracions, les xifres mostren una "bona evolució operativa" i han superat els pronòstics, igual que les guies per al 2022. Tot i això, el mercat no sembla impressionat per la promesa d'incrementar la remuneració a l'accionista a mitjà termini fins al 50% del benefici, ni per les guies anticipades per a aquest exercici.

  • 4,85€
  • 2,16%

"Els resultats s'han situat un 1% per sobre de les nostres estimacions en marge d'interessos, un 1% per sota en marge brut per menors ROF (resultats financers) i un 2% per sota en marge net, amb unes despeses d'explotació un 1% per sobre", afirmen des de Renta 4, entitat que aconsella sobreponderar el valor, amb un preu objectiu de 3,99 euros.

"En comparativa amb el consens, superen un 3% en marge d'interessos, un 2% en marge brut i un 1% en marge net. El benefici net recurrent del grup se situa als 2.275 milions d'euros al quart trimestre", un 21% per sobre de la previsió de Renta 4 i un 6% per sobre de l'estimació del consens.

Per al 2022, Santander té l'objectiu d'augmentar els ingressos al voltant del 5%, aconseguir una ràtio d'eficiència d'aproximadament el 45% i un ROTE per sobre del 13%, i retribuir els accionistes amb el 40% del benefici ordinari.

A llarg termini, l'entitat ha dit que "aspira a augmentar la remuneració total a l'accionista per sobre del 40%, amb aproximadament el 50% a través de la recompra d'accions i un dividend en efectiu cada vegada més gran".

"Es torna a confirmar la bona evolució operativa, amb un marge brut creixent un 4% davant del 2021, recolzat pel creixement de la inversió creditícia a nivell grup del 6% el 2021", indiquen aquests experts.

"L'avenç dels ingressos permet compensar unes despeses d'explotació a l'alça, encara que moderades, mentre que la reducció del cost de risc fins a 77 punts bàsics actua com una altra de les palanques per a la generació de benefici net", afegeixen.

ALLIBERAMENT DE PROVISIONS COVID

Victoria Scholar, directora d'Inversions a Interactive Brokers, comenta que els resultats s'han vist impulsats per una "alliberament de 750 milions d'euros en provisions Covid-19, gràcies a una millora subjacent al teló de fons econòmic".

Segons la seva opinió, els resultats del "segon banc més gran de la zona euro són sòlids". A més, afegeix que "els bancs europeus tenen una valoració més atractiva que els bancs nord-americans en aquest moment i, encara que el camí de pujada de tipus a la zona euro està darrere del dels EUA i el Regne Unit, encara es beneficia d'un entorn econòmic sòlid i es beneficiarà del canvi cap a l'enduriment del BCE a l'horitzó”.

GUIA POSITIVA PER AL 2022 I BONA EVOLUCIÓ COMERCIAL

Per la seva banda, els analistes de Bankinter, que aconsellen comprar el valor, amb un preu objectiu de 4,10 euros, destaquen que el banc "llança una 'guidance' positiva per al 2022 (RoTE, eficiència & capital) després de batre expectatives al quart trimestre". També indiquen que "la morositat és baixa i la rendibilitat/ROTE ordinari supera nivells pre-Covid 19".

A més, destaquen que "els ingressos recurrents (Marge d'Interessos & Comissions) guanyen tracció, gràcies al dinamisme comercial"; i que “els índexs de qualitat creditícia evolucionen positivament”. En aquest sentit, la morositat baixa fins al 3,16%, amb una cobertura del 71%, amb un cost del risc/CoR “a nivells històricament baixos”.

Per acabar, remarquen que "la ràtio de capital CET1 FL, clau per mantenir una política de retribució als accionistes atractiva, es manté a un nivell confortable del 12,12%, per sobre de l'objectiu (~11/12%)".

ANÀLISI TÈCNICA

"Tècnicament, el gràfic de Santander és pràcticament un calc de l'IBEX, com no pot ser d'una altra manera. Els dos es troben immersos dins d'un ampli lateral des del maig, amb un cert biaix a la baixa. La zona dels 3,30 euros correspondria amb els aproximadament 9.100 punts de l'IBEX.

En qualsevol cas, el que és clar és que mentre el preu no superi els màxims de l'any passat als 3,45 euros, i si pot ser en espelmes setmanals millor que millor, no quedarà confirmant l'inici d'un nou impuls alcista a mitjà-llarg termini.

Per sota, pel costat dels suports, els més immediats els trobem al buit alcista dels 3,03 euros i per sota, els 2,91 euros”, indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

Noticias relacionadas

contador