• El marge d'interessos descendeix un 5,4% fins als 22.992 milions d'euros
  • El ROE s'eleva tres centenes fins a aconseguir el 7,52%
Santander_Bolsa

Banc Santander ha presentat els seus resultats trimestrals abans de l'obertura del mercat, amb un descens en el benefici net atribuït al grup en els nou primers mesos de l'any del 22,5%, fins a quedar-se en la xifra de 4.606 milions d'euros. El ROE s'eleva tres centèsimes fins al 7,52%. Les accions han començat a cotitzar amb pujades properes a l'1%. En l'acumulat de l'any, es deixa més d'un 2%.

  • 4,85€
  • 2,16%
  • 11.154,60
  • 1,56%

La caiguda del benefici es deu "a l'impacte de diversos efectes no recurrents en el segon trimestre d'aquest any i en el mateix període del 2015", assegura l'entitat en el fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Excloent aquests efectes i l'impacte de l'evolució del tipus de canvi, el benefici ordinari augmenta un 8% fins als 4.975 milions d'euros.

El resultat net de Banc Santander es queda per sobre de les previsions del consens d'analistes, que segons apunten a Renta 4 estaven en 4.466 milions d'euros. El marge d'interessos, variable per mesurar la capacitat d'un banc de generar ingressos a través de la seva activitat tradicional de prestar i captar diners, també se situa per sobre de l'esperat. El banc ha generat un marge d'interessos de 22.992 milions entre gener i setembre, un 5,4% menys que l'any passat, però amb una xifra lleugerament major que els 22.905 milions anticipats.

Els ingressos per comissions augmenten fins a setembre un 8% interanual, fins als 7.543 milions d'euros. Per contra, els costos d'explotació augmenten un 4,1% fins als 15.634 milions d'euros, "en part per l'impacte de la inflació d'alguns mercats i l'augment de perímetre", explica Santander, i agrega que en termes homogenis cauen un 1%. Amb aquestes variables, el marge brut disminueix un 4,8% fins als 32.740 milions d'euros, xifra que també supera lleument les expectatives amb 32.602 milions d'euros.

El banc ha realitzat dotacions per a insolvències per valor de 7.112 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 5,8% respecte a l'any anterior. En el tercer trimestre la xifra es va mantenir pràcticament estable en termes interanuals en aconseguir els 2.499 milions.

El banc ha generat un marge d'interessos de 22.992 milions entre gener i setembre, un 5,4% menys que l'any passat

L'entitat assenyala que la taxa de mora ha caigut 35 punts bàsics en els últims 12 mesos, fins al 4,15%, mentre que el cost del crèdit baixa 7 punts bàsics, fins a l'1,19%. El mercat comptava amb una xifra de dotacions molt major, que se situés en 7.642 milions d'euros. Quant als nivells de solvència, la ràtio CET1 fully-loaded, que segueix els criteris de Basilea, augmenta des del 9.85% fins al 10,47%.

LLEU MILLORA DE LA RENDIBILITAT

El sector financer fa mesos que es veu afectat negativament per l'entorn de les polítiques monetàries ultraexpansivas dels bancs centrals, especialment els diners gratis en l'Eurozona amb els tipus al 0% per part del Banc Central Europeu (BCE). Això es tradueix en nivells de rendibilitat molt més reduïts que en el passat, que ofeguen els marges de les entitats. En el cas de Santander, la seva presidenta, Ana Patricia Botín, defensa: "Ens mantenim entre els bancs capdavanters per rendibilitat. La fortalesa del model ens permet avançar en el compliment dels nostres objectius, malgrat l'entorn de baixos tipus d'interès en les economies desenvolupades".

No obstant això, l'indicador ROE, que estima la rendibilitat del capital utilitzat en el negoci del banc, se situa en el 7,52%, nivell que encara que s'incrementa en termes interanuals en tres centèsimes segueix allunyat dels nivells precrisis. El RoTe, que fa referència al rendiment del patrimoni tangible, cau des de l'11,42% de setembre del passat any fins a l'11,19% actual. Quant a la taxa d'eficiència, que relaciona ingressos i despeses, s'eleva vuit desenes fins al 47,8%.

AUGMENT DEL DIVIDEND

Botín assegura en el comunicat de Santander que l'entitat preveu augmentar el dividend per acció, mantenint així les previsions presentades al mercat en el dia dels inversors celebrat el passat mes de setembre a Londres. "La rendibilitat per dividend és del voltant del 5%. Esperem acabar 2016 creixent en benefici respecte a 2015, la qual cosa ens permetrà incrementar el dividend per acció i el benefici per acció", assegura la presidenta.

En aquest sentit, el benefici del banc espanyol amb major volum de capitalització borsària es va situar en 2015 en 5.966 milions d'euros, amb un benefici atribuït per acció de 0,40 euros. Per aconseguir aquesta projecció, l'entitat necessitaria guanyar almenys 1.360 milions d'euros. En el tercer trimestre ha generat un benefici de 1.695 milions d'euros.

Evolució del benefici de Banco Santander. Gràfica de Porcentual

contador