ep sabadell
EUROPA PRESS

Banc Sabadell ha acordat la venda de 'Galerna' a Axactor, el projecte de menys valor de les quatre carteres en venda que té l'entitat, segons ha informat el fons d'inversió noruec en un comunicat. Aquesta inversió es finançarà amb efectiu disponible i les línies de crèdit existents.

  • 1,46€
  • 1,04%

No obstant això, el tancament de l'operació de venda d'aquesta cartera, valorada en uns 900 milions d'euros, necessita 'llum verda' per part del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) en estar formada per immobles procedents de l'antiga CAM -Caixa d'Estalvis del Mediterrani-. L'organisme està compromès a assumir el 80% de les pèrdues.

Si les pèrdues relacionades amb aquestes vendes són molt elevades, podria donar-se el cas que l’FGD no estigui disposat a assumir-les i, per tant, l'operació no tiri endavant, ja que impactaria sobre el dèficit públic.

Axactor ha assegurat que l'adquisició d'aquesta cartera, encara que té un saldo pendent elevat, només li generarà un "cost baix" a causa de la grandària i el perfil de les reclamacions subjacents. Alhora, el fons ha dit que aquesta operació permet invertir en un actiu "probablement" les compres del qual es tornin més comuns en un futur.

"Aquest portafolis és important per Axactor, ja que amplia encara més la nostra cartera d'actius i se centra en un tipus de producte en la demanda del qual encara tenim una experiència limitada", han explicat els directors regionals d’Axactor per a Espanya, David Martín i Andrés López.

El termini perquè els fons finalistes presentessin les seves ofertes per adjudicar-alguna de les quatre carteres de Sabadell formades per actius problemàtics, el valor conjunt dels quals ascendeix a gairebé 11.000 milions d'euros, va tancar definitivament el passat 27 de juny.

L'entitat presidida per Josep Oliu busca desfer-se de les carteres 'Challenger' i 'Coliseum', que sumen uns 7.500 milions d'euros i estan formades per actius adjudicats (REO), i de 'Makalu' i 'Galerna', valorades en uns 2.500 milions i 900 milions d'euros, respectivament, i compostes per crèdits de col·lateral immobiliari (NPL).

IMPORTANT REDUCCIÓ DE L'EXPOSICIÓ IMMOBILIÀRIA

Solament amb la desconsolidació de la cartera de més valor, l'exposició immobiliària de Sabadell se situaria per sota del llindar dels 10.000 milions d'euros, mentre que amb la venda de les quatre es reduiria fins a l'entorn dels 4.000 milions d'euros, segons els comptes publicats pel banc referits al primer trimestre de 2018. Així, un cop es completin les transaccions, els comptes del Sabadell presentaran un balanç molt més sanejat.

El 31 de març de 2018, l'entitat comptava amb 14.923 milions d'euros en actius problemàtics, xifra que representava un 17,6% menys que al tancament del mateix període d'un any abans, quan pujava als 18.112 milions d'euros. La cobertura d'actius problemàtics es va situar en un 55,2%, després d'aplicar IFRS9, amb una cobertura de dubtosos del 56,6% i una cobertura dels actius adjudicats del 53,7%. Així mateix, la ràtio d'actius problemàtics nets sobre el total d'actius es va assentar al 3,1%.

Noticias relacionadas

contador