bancos ibex portada
Alberto Sánchez

Els bancs són els grans protagonistes de l'IBEX -i de la resta de borses europees- aquest dimecres. Sabadell, CaixaBank, Bankinter, Santander... lideren el selectiu en espera que tots ells comencin a publicar els seus comptes del primer trimestre del 2022. La temporada comença demà mateix amb Bankinter, i després el seguiran Santander (dimarts, 26 de abril), Sabadell (dijous, 28 d'abril), i CaixaBank i BBVA (divendres, 29 d'abril).

  • 1,86€
  • -2,44%
  • 7,51€
  • -1,37%
  • 4,82€
  • -1,13%

A la resta d'Europa, les entitats financeres també estan entre els valors que més pugen. Al CAC, Société Générale, BNP Paribas i Credit Agricole se situen al capdavant de l'índex. El sector bancari europeu es revalora a hores d'ara al voltant d'un 3%.

QUÈ S'ESPERA PER ALS RESULTATS A ESPANYA'

Nuría Álvarez, experta de Renta 4, assenyala que, en termes generals, s'espera un primer trimestre "feble en marge d'interessos" per als bancs del nostre país "per efecte calendari i en absència de repreciació de l'Euribor", amb uns volums que haurien de mostrar creixements sense haver recollit encara un potencial alentiment en el ritme de concessió del crèdit en el context actual.

Les comissions netes seran les que mantinguin un ritme de creixement "sòlid", continua explicant Álvarez, en alguns casos a doble dígit. "Un bon comportament dels ingressos recurrents que hauria de compensar, en part, l'alça esperat en costos d'explotació, excepte a Sabadell i CaixaBank per impacte dels processos d'eficiència", detalla. Les provisions estaran contingudes, a nivells més normalitzats i en línia amb les guies de cost de risc proporcionades, afegeix aquesta experta.

Pel que fa als costos d'explotació esmentats, afirma que serà una cosa que se seguirà de prop a l'escenari actual d'inflació elevada. En aquest sentit, estima un increment dels costos del +3% de mitjana al primer trimestre enfront del primer trimestre del 2021 (amb augments de doble dígit a Bankinter enfront de caigudes a Sabadell i CaixaBank), en línia amb el marge brut (+3% de mitjana), cosa que portaria a evitar un deteriorament de la ràtio d'eficiència.

Des de Renta 4 esperen un benefici net al primer trimestre de 117 milions per a Bankinter (+16%), amb un marge d'interessos de 319 milions (+4%); de 2.302 milions per a Santander (-19%), amb un increment del 12% del marge d'interessos (8.928 milions); de 144 milions per a Sabadell (+97%), amb 833 milions de marge d'interessos (0%); de 1.145 milions per al BBVA (-4%), amb un augment del 10% del marge d'interessos (3.793 milions); i de 617 milions per a CaixaBank (-87%. En comparativa homogènia, el benefici net augmenta un 20%), amb una caiguda del 8% en marge d'interessos (1.515 milions)

ATENTS AL COST DE RISC

L'altre element que cal vigilar, i "on el missatge que puguin donar les entitats de cara a propers trimestres considerem serà decisiu per a la resposta de les cotitzacions als resultats", serà el cost de risc, avança Álvarez. Des de Renda 4 no esperen que es produeixi un canvi a les guies de cost de risc a causa de l'entorn d'incertesa. Una revisió que, en cas de donar-se, consideren que s'hauria de dur a terme amb els resultats del segon trimestre, moment en què les entitats podran comptar amb més visibilitat.

"En el context actual, amb el risc sobre el fre al creixement econòmic, la pressió de revisions a l'alça del cost de risc és més gran que fa uns mesos. No obstant això, si es produeix, no esperem que siguin significatives per qüestionar la recuperació dels beneficis", explica l'experta.

GUIES

De cara a les guies de les diferents línies del compte de resultats, pel costat dels ingressos, des de Renta 4 no esperen canvis. "Com hem comentat, la pressió més gran es troba en el cost de risc. No obstant, no contemplem que es produeixi un canvi de guies fins que les entitats no tinguin més visibilitat", conclouen.

contador