ep archivo   gasolinera de repsol ubicada en madrid abierta tras el anuncio realizado por la
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Repsol s'ha quedat sense gasolina en borsa (-1,58%; 10,19 euros) a causa del possible retard en l'objectiu de treure a borsa la seva filial d'energies renovables.

  • 15,05€
  • 1,07%

Els assessors han recomanat a la petroliera que busqui primer l'entrada d'un fons d'inversió a través d'una ampliació de capital i que la sortida a borsa es realitzi d'aquí a dos anys.

Així, l'objectiu seria finançar el seu pla d'expansió i acordar amb el potencial inversor la venda d'aquesta participació minoritària a mitjà termini.

Els analistes de Banc Sabadell afirmen que la recerca d'un inversor "tindria sentit, a causa del grau d'avanç dels actius renovables a Repsol. Entenem que l'entrada d'un soci minoritari seria adequat per finançar el creixement en renovables", afirmen.

Sabadell valora la cartera de projectes renovables en uns 3.500 milions d'euros, mentre atorga al conjunt de la filial un valor d'empresa de gairebé 5.700 milions, ja que atorga als actius en operació un valor de 2.150 milions.

A principis de març, Repsol va iniciar els tràmits per treure a borsa a Espanya la seva filial de renovables en transformar la seva societat Repsol Generació Elèctrica en societat anònima, un pas previ i necessari per treure als mercats aquest negoci.

La petroliera vol aconseguir uns 1.400 milions d'euros en l'operació, per finançar els seus ambiciosos plans de creixement, tal com ha publicat Bolsamanía.

Així, al costat de la petroliera, també han anunciat o estudien la seva sortida a borsa companyies com Acciona, amb part del seu negoci de renovables Capital Energy, principal guanyador de la subhasta de renovables celebrada el passat gener, Factorenergy o Ecoener o Opdenergy, entre d'altres.

L'energètica prossegueix així amb els treballs per ajustar la seva estructura societària al nou pla estratègic que va llançar el passat mes de novembre i gaudir així d'una major flexibilitat.

En concret, el 'nou full' de ruta del grup a 2025 representa transformar l'organització del grup presidit per Antonio Brufau en quatre àrees de negoci ('Upstream', Industrial, Client i Generació baixa en emissions), recolzades per àrees corporatives i de servei més eficients, per tal d'incrementar l'obtenció de resultats i l'aflorament de valor.

De fet, el pla estratègic planteja l'entrada de socis o inversors a l'àrea de Generació baixa en emissions, o fins i tot la seva sortida a borsa.

Segons consta al Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME), aquest pas va ser acordat el passat 16 de març. Addicionalment, es va aprovar com a balanç de transformació el balanç tancat el 31 de desembre de 2020, la substitució de les participacions socials per accions, en una relació de bescanvi d'una acció per cada participació social, i la modificació dels estatuts socials per adequar-los a la nova forma social.

El passat mes de febrer, amb motiu d'una conferència amb analistes per presentar els resultats de 2020, el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha afirmat que encara no hi havia una decisió presa respecte a com s'obriria el capital del seu negoci de renovables, estant sobre la taula les opcions d'una sortida a borsa o la incorporació d'un soci.

Llavors, l'executiu de el grup va assenyalar que cada opció tenia els seus "avantatges" i que estaven "analitzant" totes les oportunitats, tenint per davant un marge de 18 mesos per concretar l'operació.

CREIXEMENT EN RENOVABLES DEL GRUP

Repsol va desembarcar amb força en el negoci elèctric i de renovables el 2018 amb la compra d'actius de Viesgo. Des de llavors, l'aposta del grup per les energies 'verdes' i per ser protagonista en la transició energètica ha estat constant, amb un objectiu d'assolir els 7,5 gigawatts (GW) l'any 2025 i els 15 GW el 2030.

La companyia dirigida per Josu Jon Imaz planeja continuar amb el creixement orgànic d'aquest negoci, gràcies al desenvolupament d'una cartera de projectes en operació, que entre 2020 i 2025 s'incrementarà a un ritme superior a 500 megawatts (MW) anuals. Entre els anys 2025 i 2030, accelerarà el creixement orgànic de la seva capacitat de generació amb el desenvolupament de projectes que suposaran més d'1 GW anual.

Noticias relacionadas

contador