ep archivo   el presidente ejecutivo de telefonica jose maria alvarez pallete
Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

Resultats del 2023 "mixtes", que superen previsions en ingressos i EBITDA, però amb extraordinaris negatius "molt elevats". Així es podria resumir l'opinió que tenen els experts dels resultats que ha publicat avui Telefónica, amb pèrdues de 892 milions l'any passat i de 2.154 milions el quart trimestre del 2023 per la provisió per l'ERO de Telefónica España i per un deteriorament del fons de comerç a Virgin Media O2.

  • 4,14€
  • 0,71%

"Els resultats són mixtos. El negoci subjacent mostra solidesa, però obté un benefici net atribuït negatiu per impactes extraordinaris en VMO2 i en despeses financeres. Amb creixements orgànics del +3,7% en ingressos i +3,1% en OIBDA, el grup compleix les guies de l'any", escriu Elena Fernández-Trapiella, experta de Bankinter.

Durant el trimestre, ingressos (+4,1%) i OIBDA recurrent (+4,5%) sumen onze trimestres consecutius de creixement positiu i acceleren enfront del tercer trimestre del 2023, afegeix l'analista.

Per països, les dades d'ingressos i OIBDA en termes orgànics queden així: Espanya, +1,3% i +3,3%, respectivament; Alemanya, +4,7% i +4,6%; Brasil, +8,4% i +6,9%; VMO2, +5,2% i +3,7%.

"Espanya reverteix la caiguda d'OIBDA dels trimestres previs mostrant senyals d'estabilització. Les pujades de tarifes aplicades i la reducció de plantilla (-12%) compensen l'increment dels costos de personal (pujada salarial del +7,8%) i de continguts. Alemanya i el Brasil mantenen el bon acompliment", descriu l'analista.

SENYALS DE SOLIDESA EN EL NEGOCI SUBJACENT

Fernández-Trapiella subratlla que el negoci subjacent de Telefónica dona senyals de solidesa.

"Espanya s'estabilitza, els creixements orgànics d'ingressos i OIBDA guanyen tracció i el marge OIBDA es manté estable, malgrat les despeses de reestructuració, principalment a Espanya", remarca.

Afegeix que el deute net reflecteix el desemborsament per l'OPA sobre Telefonica Deutschland, la compra d'espectre i el repagament de deute híbrid, l'any creix un +2,5%, situant el palanquejament en 2,6 vegades OIBDA (enfront de 2,6 vegades el desembre del 2022).

"Els resultats compleixen els objectius del Pla Estratègic 2023/2026 presentat al novembre. Aquest presenta uns objectius de creixement del negoci típic moderats, però el pic de l'esforç inversor queda enrere i permet una acceleració de la generació de cash flow lliure. Això reforça el compromís d'un dividend de 0,30 euros anual durant el període (rendibilitat de 8,2%), mantenint el nivell d'endeutament estable o lleugerament a la baixa, cosa que redueix el risc de retallada del rating creditici”.

El 2024, Telefónica ha anunciat creixement dels ingressos al voltant de l'1%, de l'EBITDA entre l'1% i el 2% i de la caixa operativa (EBITDAaL-CapEx) també entre l'1% i el 2%. Contempla igualment una xifra d'inversió sobre ingressos fins al 13% i un increment del flux de caixa lliure superior al 10%.

"Com esperàvem, reitera el dividend amb càrrec al 2023 (0,30 euros per acció) a pagar en dos trams de 0,15 euros (desembre 2023 i juny 2024). La guia del 2024 està molt alineada amb l'evolució prevista del grup fins al 2026 anunciada al 'Dia de l'Inversor' (novembre 2023)", comenta per la seva banda Iván San Félix, analista de Renta 4.

Noticias relacionadas

contador