• La prohibició s'estendrà durant un mes. Aquest període es pot prolongar o retallar-se
menendez liberbank portada
Archivo / EP

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha adoptat una polèmica decisió aquest dilluns. L'organisme ha prohibit la venda en curt sobre Liberbank amb efectes immediats i pel període d'un mes. La CNMV basa aquesta decisió en el fet que Liberbank ha caigut amb força durant les últimes sessions sense que hi hagi una raó que ho justifiqui més enllà del contagi pel que ha passat amb Banc Popular i subratlla que Brussel·les i, en concret, l'ESMA (Autoritat Europea de Mercats de Valors), donen suport a aquesta mesura.

  • 0,28€
  • 1,72%

A continuació s'ofereix una llista de preguntes i respostes sobre aquesta mesura de la CNMV:

1. Qui està subjecte a la prohibició?

La prohibició a tota persona física i jurídica (en endavant "inversors") independentment del seu país de residència, excepte en els supòsits exceptuats si és el cas, independentment de si la transacció o operació té lloc a Espanya o en altres països, o en un mercat regulat o no o fora d'un centre de negociació (OTC).

2. Podria explicar el significat de persona física o jurídica?

Les referències a les persones físiques i jurídiques han d'incloure a les associacions empresarials registrades que no tinguin personalitat jurídica.

3. Quins emissors afecta la prohibició?

La prohibició únicament arriba a Liberbank, SA segons s'estableix en l'Acord publicat per la CNMV el 12/06/17.

4. Què ha de comprovar un inversor abans de realitzar una transacció en un instrument financer relacionat amb l'acció subjecta a la prohibició?

L'inversor ha d'assegurar que tant la transacció que pretén realitzar com el seu volum no suposa una venda en curt d'accions de Liberbank, SA ni crear o augmentar una posició curta neta en el capital de Liberbank, SA. L'inversor ha de prestar especial atenció quan realitzi operacions en derivats i tenir en compte la posició en termes del seu delta.

5. Està permesa la creació o increment de posicions curtes netes intradiarias?

No, la creació o l'increment de posicions curtes netes durant la sessió estan prohibits, fins i tot si el participant de mercat es planteja tancar-les al final de la sessió.

6. Què vol dir "posició curta neta"?

Es considera una posició curta neta en relació amb el capital emès en accions de la societat de la qual es tracti (en aquest cas de Liberbank, SA), la posició restant després de deduir, de la posició curta que una persona física o jurídica mantingui, si s'escau, en relació amb el capital emès en accions d'una societat, la posició llarga que aquesta persona mantingui, si és el cas, en relació amb l'esmentat capital. La posició curta neta ha de conferir un avantatge financera a la persona que mantingui aquesta posició en cas que disminueixi el preu de l'acció subjecta a la prohibició, en aquest cas de Liberbank, SA. A efectes de l’actual prohibició, els inversors han de tenir en compte tots els instruments financers que produeixen una exposició econòmica, directament o indirecta en el capital emès en accions de Liberbank, SA., excepte aquells coberts per les excepcions a la prohibició que s'indiquen a la pregunta 7 següent. De manera il·lustrativa, posicions resultants de les següents transaccions han de ser, entre altres, tingudes en consideració:

- Compres o vendes d'accions, ADRs i Certificats de similars característiques que representin accions, warrants;

- Transaccions en opcions, futurs, swaps, contractes per diferències (CFD), turbos. Els inversors han de ser conscients que una posició en comptat amb un determinat nominal pot no estar compensada en termes de delta per una posició amb el mateix nominal presa en un instrument derivat. En aquest sentit posicions llargues en derivats poden no compensar en termes de delta equivalent posicions curtes preses en altres instruments financers a causa precisament de l'ajust al delta de les posicions. Els inversors que realitzin transaccions en derivats han d'estar en disposició d'avaluar la seva posició curta neta en el capital de Liberbank, SA de resultes de canvis produïts al seu delta.

Les accions preses en préstec en una operació de préstec de valors no computen com a posició llarga per al prestatari.

7. Quines operacions estan exceptuades de la prohibició?

Tal com assenyala l'Acord publicat per la CNMV el 12/06/17 queden exceptuades de la prohibició les següents operacions:

- Les activitats de creació de mercat en els termes previstos en el Reglament (UE) Nº 236/2012 (vegeu pregunta 15 següent).

- La creació o increment de posicions curtes netes quan l'inversor que adquireix un bo convertible té una posició neutral en termes de delta entre la posició en l'element de renda variable del bo convertible i la posició curta que es pren per cobrir aquest element.

- La creació o increment de posicions curtes netes quan la creació o increment de la posició curta en accions estigui coberta amb una compra equivalent en termes de proporció en drets de subscripció.

- La creació o increment de posicions curtes netes a través d'instruments financers derivats sobre índexs o cistelles d'instruments financers.

8. Què ha de fer un inversor que pren una posició curta neta abans de l'entrada en vigor de la prohibició?

La prohibició es refereix a crear o augmentar una posició curta neta. Per això, l'inversor (que no estigui exceptuat) que hagi pres una posició curta neta abans de l'entrada en vigor de la prohibició pot reduir-la o mantenir-la. El manteniment d'una posició curta neta presa abans de l'entrada en vigor de la prohibició no contravé aquesta, tot això sense perjudici del que estableix la pregunta 10. En l'hipotètic cas que un inversor hagués donat una ordre, que no hagués estat executada en entrar en vigor la prohibició, però que si s'executés creés una posició curta neta, aquesta ha de ser cancel·lada.

9. Aplica la prohibició en transaccions realitzades en un SMN no espanyol?

La prohibició s'aplica independentment de la plataforma de negociació en la qual es realitzi la transacció, si aquesta resulta en una venda en curt d'accions de Liberbank, SA o en la creació o increment d'una posició curta neta en el capital de Liberbank, SA. Per això s'aplica a les transaccions realitzades en un mercat regulat o SMN no espanyols. Igualment la prohibició s'aplica a les transaccions OTC.

10. Implica la prohibició que no es poden vendre o oferir certs instruments o productes durant la seva vigència?

No. L'acord no prohibeix cap producte o activitat concreta ni vol dir que no es pugui oferir un determinat producte als clients. En altres paraules, l'inversor és qui assumeix la prohibició d'incrementar o crear una posició curta neta i qui té la responsabilitat de complir amb les mesures acordades per la CNMV.

11. Què operativa puc desenvolupar a través d'instruments financers derivats? Quines precaucions s'han de tenir en relació amb aquests instruments?

Sense perjudici de l'excepció a què es refereix la pregunta 7 en relació amb els derivats sobre índexs o cistelles d'instruments financers, no està permès que els inversors utilitzin derivats per crear o incrementar una posició curta neta, únicament els poden utilitzar per crear o ampliar una posició llarga. Les posicions curtes netes preses a través de derivats abans de l'entrada en vigor de la prohibició no es troben afectades. No obstant això, els inversors han de reduir la seva posició curta neta abans del tancament de la sessió si la posició curta neta augmenta per canvis en el delta.

Inversors amb posicions curtes en derivats, preses amb antelació a la prohibició temporal acordada per la CNMV poden realitzar el roll-over de la seva posició, encara que això produeix una creació de posició curta neta en una data d'exercici futura sempre que en realitzar el roll-over no es creï una posició curta neta o s'augmenti una de preexistent. La prohibició inclou productes estructurats que contenen derivats l'efecte dels quals és crear una posició curta neta en el capital de Liberbank, SA. La responsabilitat de calcular i controlar la seva exposició recau en l'inversor.

12. Estan permeses les transaccions en derivats sobre índexs que continguin un o més valors afectats per la prohibició?

Tal com s'indica a la pregunta 7, l'Acord publicat per la CNMV el 12/06/17 exclou de la prohibició la creació o increment de posicions curtes netes a través d'instruments financers derivats sobre índexs o cistelles d'instruments financers. A mesura que els ETFs o fons cotitzats són fons d'inversió amb l'objectiu de replicar l'evolució d'un índex o d'una cistella de valors, la creació o increment de posicions curtes netes a través d'ETFs també estaria exclosa de la prohibició adoptada per l'Acord publicat per la CNMV el 12/06/17.

13. Quan entra en vigor la prohibició i durant quant de temps s'aplicarà?

La prohibició entra en vigor des del dia 12 de juny de 2017, inclusivament amb efectes immediats des de la seva publicació i es mantindrà per un període d'1 mes, fins a les 23:59 hores del 12 de juliol de 2017 inclusivament, podent prorrogar-se o aixecar-se la prohibició si es considerés necessari.

14. Quines serien les conseqüències de l'incompliment de la prohibició?

La CNMV ha adoptat el seu Acord de prohibició publicat el 12/06/17 a l'empara de l'article 20 del Reglament (UE) Nº 236/2012. En aquest sentit, es recorda que l'article 286 del text refós de la Llei del Mercat de Valors aprovat pel Reial Decret Legislatiu 4/2015, de 23 d'octubre, tipifica com a infracció molt greu la realització d'operacions que hagin estat prohibides o limitades per la CNMV en virtut, entre d'altres, de l'article 20 del Reglament (UE) Nº 236/2012.

15. Es consideren creadors de mercat els membres d'un mercat pel fet de tenir un acord de membre o participant amb la rectora del mercat?

No. La definició de les activitats de creació de mercat és la recollida en l'article 2.1.k del Reglament (UE) Nº 236/2012. Únicament es considera creador de mercat a aquelles entitats que hagin sol·licitat l'exempció per a la activitats de creació de mercat en accions de Liberbank, SA d'acord amb l'article 17 del Reglament (UE) Nº 236/2012.

Noticias relacionadas

contador