audax energia
AUDAX

Les companyies d'energies renovables, Audax i Solaria, continuen caient aquest dimarts després de retrocedir posicions amb força durant la passada sessió. Totes dues, aquest any, estant sent les reines indiscutibles del mercat espanyol (pugen més d'un 200% el 2018, respectivament), de manera que aquestes caigudes sorprenen encara més.

  • 1,77€
  • -0,45%
  • 9,60€
  • 0,37%

Els experts de Bankinter expliquen que aquests retrocessos es deuen al "possible impacte negatiu de la reforma per abaratir el preu del mercat majorista" de l'electricitat.

Dissabte passat va entrar en vigor el reial decret llei (15/2018) que pretén abaratir el preu del mercat majorista de l'electricitat per contenir el cost de la factura que paguen els consumidors. "El mercat tem que a mitjà termini aquestes empreses puguin tenir menys ingressos, si desapareix el mercat majorista", avisen els analistes de Bankinter.

A l'actualitat, qualsevol productor de renovables que no sigui capaç de tancar la venda de la seva energia amb un tercer pot acudir al mercat marginalista, que li ofereix la liquiditat suficient per col·locar els seus excedents. "Si desapareix el 'pool', tota aquesta energia que a dia d'avui està cobrant més de 70 euros per megawatt hora de mitjana haurà de vendre a una gran comercialitzadora. Però en aquest cas, la negociació és molt diferent. L'electricitat té la particularitat que no es pot emmagatzemar, de manera que el productor està obligat a vendre tot el que es generi i això el situa en una posició de més debilitat en la negociació", expliquen aquests experts.

El Govern no ha pres encara cap determinació pel que fa a l'eliminació del mercat majorista (pool elèctric). Tan sols ha introduït algunes mesures (suspensió de l'impost de generació, exempció del cèntim verd, eliminació de l'impost al sol,...) amb l'objectiu d'abaratir el preu del pool. No obstant això, des de Bankinter consideren que aquest nou reial decret posa de manifest el possible impacte negatiu d'una reforma més àmplia sobre aquestes companyies. "A més, la incertesa sobre la capacitat d'ingressos futurs dels nous projectes, suposa una gran dificultat a l'hora d'aixecar finançament. D'altra banda, aquestes notícies han servit d'argument o excusa per reduir posicions en unes empreses que havien acumulat importants plusvàlues durant mesos anteriors", conclouen.

Noticias relacionadas

contador