sam altman openai

OpenAI ha donat la sorpresa aquest dimecres en anunciar que Sam Altman tornarà a la companyia com a director executiu (CEO). Ho farà menys d'una setmana després del seu acomiadament fulminant per part del Consell d'Administració, que canviarà completament per segellar-ne la tornada.

Així ho ha comunicat la companyia, creadora de ChatGPT, mitjançant un missatge a la xarxa social X (abans Twitter). "Hem arribat a un principi d'acord perquè Sam Altman torni a OpenAI com a CEO amb una nova junta inicial formada per Bret Taylor (president), Larry Summers i Adam D'Angelo", ha dit.

Taylor és excodirector executiu de Salesforce, i Summers, exsecretari del Tresor. D'Angelo, per la seva banda, és cofundador i director executiu de l'empresa emergent de preguntes i respostes Quora, i romandrà al Consell.

I ha afegit que "estem col·laborant per concretar-ne els detalls", i després ha agraït la "paciència" dels inversors i del mercat en general, que han estat testimonis d'una telenovel·la amb girs de guió cada dia.

I és que la decisió s'ha pres davant de la pressió dels treballadors i inversors a la junta directiva. De fet, el 95% dels treballadors, incloent-hi el cofundador i membre de la junta directiva Ilya Sutskever, van signar una carta dient que o tornava Altman o se n'anirien a Microsoft.

El mateix Altman també ha aprofitat el seu perfil a X per confirmar la notícia. "M'encanta OpenAI, i tot el que he fet els últims dies ha estat per mantenir unit aquest equip i la seva missió", ha apuntat. El directiu ha explicat que quan va decidir unir-se a Microsoft diumenge a la tarda “estava clar que era el millor camí per a mi i per a l'equip”.

Però ara, "amb el nou consell" que hi haurà a OpenAI i amb el "suport de Satya Nadella" (CEO de Microsoft), "estic desitjant tornar a OpenAI i construir sobre la nostra sòlida associació amb Microsoft".

Nadella, com no podia ser d'una altra manera, també s'ha pronunciat. Cal recordar que la companyia que dirigeix té un 49% d'OpenAI, i que va ser un dels inversors que més van pressionar la companyia per readmetre Altman, juntament amb Tiger Global, Thrive Capital i Sequoia Capital. Cap d'ells tenia lloc a la junta directiva i la decisió els va agafar per sorpresa. Per això, fins i tot van demanar la dimissió del Consell per aconseguir que Altman tornés com a CEO.

Aquest dimecres, en un missatge també a X, Nadella ha dit sentir-se "encoratjat pels canvis a la junta d'OpenAI". "Creiem que aquest és un primer pas essencial en el camí cap a una governança més estable, ben informada i eficaç", ha destacat.

També ha apuntat que "Sam, Greg (Brockman) i jo hem parlat i estem d'acord que tenen un paper clau per exercir juntament amb l'equip de lideratge d'OpenAI per assegurar que la companyia continuï prosperant i construint sobre la seva missió".

"Esperem construir sobre la nostra sòlida associació i lliurar el valor d'aquesta propera generació d'IA als nostres clients i socis", ha conclòs.

I Greg Brockman també s'ha pronunciat, encara que de manera més concisa, a X: "Tornant a OpenAI i tornant a codificar aquesta nit", ha indicat. En un altre missatge posterior se'n veu una foto amb treballadors al fons i ha escrit: "Estem de tornada".

Això sí, del que ningú no ha dit res és què passarà ara amb Emmett Shear, el fundador de Twitch, que havia estat designat com a nou CEO després de la sortida d'Altman. Ell ja es presenta al seu perfil de X com a ex-CEO interí d'OpenAI, i en un missatge ha assegurat estar "profundament satisfet per aquest resultat, després d'aproximadament 72 hores molt intenses de treball".

Segons ha remarcat, "en entrar a OpenAI, no estava segur de quin seria el camí correcte. Aquest era el camí que maximitzava la seguretat alhora que feia el correcte per a totes les parts implicades. M'alegro d'haver format part de la solució", ha comentat.

Arran de tot el que ha passat, Victoria Scholar, responsable d'inversions d'Interactive Investor, assenyala que encara que "sens dubte" Microsoft "s'alegrarà que s'hagi restablert l'ordre a OpenAI", creu que "hi podria haver un element de decepció pel fet que Microsoft no hagi contractat la superestrella de Silicon Valley Altman després de tot”.

Noticias relacionadas

contador