• La multa és per falta de documentació, però assegura que OHL va actuar conforme al dret
  • L'escàndol entorn a OHL Mèxic va sorgir fa més d'un any amb unes grabacions telefòniques

El Govern de l'Estat de Mèxic ha imposat finalment una multa a la filial d'OHL a Mèxic de 38,3 milions de pesos, la qual cosa equival a 1,8 milions d'euros, arran d'una auditoria encarregada a la consultora PricewaterhouseCoopers (PwC), que va trobar irregularitats per falta de documentació que ascendeixen a 296 milions de pesos, entorn de 14 milions d'euros.

  • 0,33€
  • 4,32%

"El Sistema d'Autopistes, Aeroports, Serveis Auxiliars i Connexos de l'Estat de Méxic (SAASCAEM), va informar que després de la revisió exhaustiva a la notificació de les troballes sustentades, es va definir la suma de les multes aplicables. El SAASCAEM va donar inici al procediment administratiu corresponent, mitjançant el qual es notifica la sanció definida", explica un comunicat del Govern de Mèxic.

Els resultats de l'audiotira havien conclós que "el procés de licitació es va desenvolupar d'acord amb les bases del concurs". L'adjudicació recull el fet rellevant, "va ser conforme al dret i es va ajustar a la normativa de l'Estat de Mèxic i la modificació al Títol de Concessió va ser conforme a les normes vigents", segons va informar OHL en un fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Així mateix, aquesta auditoria recomana realitzar el reequilibri que reconegui les inversions realitzades per OHL Mèxic, que inclouen el segon tram del Viaducte el que correspon a Lomas Verdes a Toreo. A més, “no es qüestiona la legalitat de la rendibilitat garantida”.

Els resultats conclouen que "el procés de licitació es va desenvolupar d'acord a les bases del concurs"

No obstant això, l'auditoria identifica tres aspectes a tenir en compte en la inversió realitzada. El primer és que falta documentació per comprovar la despesa de les obres realitzades per una suma de 37 milions de pesos (1,8 milions d'euros), que "representaria menys d'un punt percentual (0,5%) de la inversió que ascendeix a poc més d'11.000 milions de pesos. OHL Mèxic posarà a disposició la informació necessària per aclarir qualsevol dubte sobre aquesta xifra", indica el fet rellevant enviat per OHL.

També existeix una observació de tipus administratiu de 62 milions de pesos (tres milions d'euros) que es refereix a la metodologia emprada per a l'actualització dels preus dels materials d'obra. Finalment, s'assenyala una observació respecte a l'increment en la inversió reconeguda realitzada en el sistema de peatge per 197 milions de pesos (9,5 milions). "Aquesta situació es relaciona amb un ajustament dels preus unitaris que estava pendent de resoldre's. No obstant això, va ser solucionada i conclosa aquest any; la qual cosa no va ser considerada per l'auditoria". En el comunicat a la CNMV, OHL diu que la seva filial "dóna la benvinguda a tots els exercicis de transparència i reafirma el seu compromís d'operar amb estricta inclinació a la llei i les normes del mercat". Així, les irregularitats ascendeixen a 14 milions d'euros, la qual cosa representa menys del 4% del muntant total, recorden a OHL.

DIVERSES INVESTIGACIONES

En un altre comunicat, en aquest cas enviat als mitjans, OHL defensa que la filial mexicana ha estat auditada "de forma exhaustiva i a fons per diferents instàncies", a més de per consultores com KPMG, Jones Day, FTI Consulting i Ritch Mueller, "que van concloure que OHL Mèxic va complir bé i totalment en termes i condicions del títol de concessió".
Aquesta mateixa nota assenyala que l'auditoria de l'Estat de Mèxic s'ha realitzat al llarg de 14 mesos a través de la consultora Pricewaterhouse Coopers (PWC), i "se sumeixi a la recerca exhaustiva que va dur a terme la Comissió Nacional Bancària i de Valors (CNBV). En tots dos processos les troballes demostren que les imputacions en contra de OHL Mèxic manquen de fonament".

contador