ep archivo   series de netflix
NETFLIX - Archivo

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) s'ha dirigit a Netflix, a través d'Euroconsumers, per traslladar les queixes i les preocupacions rebudes per part dels consumidors des que implementés la seva política de comptes compartits.

OCU ja es va fer ressò de la nova política de Netflix respecte a l'ús compartit de comptes que va implementar la companyia a Itàlia, Portugal i Espanya, i que també és a punt d'implementar-se a Bèlgica. Davant les implicacions pràctiques que aquesta política pugui plantejar, l'Organització es dirigeix a la plataforma per traslladar dues grans preocupacions dels consumidors.

1. El concepte de llar/família de Netflix actualment

Els termes nous requereixen que els usuaris designin una ubicació principal utilitzant el seu televisor, que ha d'iniciar sessió amb el compte de l'usuari i connectar-se a la mateixa xarxa Wi-Fi que tots els altres dispositius associats amb aquest compte. En absència d'una ubicació principal o TV designada, Netflix n'assignarà automàticament una segona l'adreça IP de l'usuari, les identificacions del dispositiu i l'activitat. Per mantenir l'associació amb la ubicació principal, els usuaris han de connectar-se a la xarxa Wi-Fi designada, obrir l'aplicació o el web de Netflix i veure com a mínim un programa cada 31 dies. Els usuaris que vulguin utilitzar Netflix en un dispositiu que no estigui associat amb la seva ubicació principal poden sol·licitar la verificació del titular del compte principal.

OCU considera que aquesta proposta xoca amb la forma com es componen i funcionen les llars actualment. La família clàssica, vivint a una mateixa casa, cada dia de la setmana ja no és una realitat tan habitual.

Això passaria amb un exemple d'una família de quatre, amb dos estudiants que es queden a una altra ciutat. Cada vegada que els dos joves volguessin connectar-se al compte familiar de Netflix, cadascun des de la residència diferent i cadascun en un moment diferent del dia o de la nit, almenys un dels pares hauria de confirmar l'accés des del mòbil.

O si és el cas d'una persona que està de viatge per un llarg període de temps i porta un dispositiu que poques vegades s'usa a casa seva. En aquest cas, ha de sol·licitar al titular del compte principal que verifiqui el dispositiu. Després, el titular del compte rebrà un codi que es pot proporcionar a la persona que viatja, després d'això, el membre de la família que viatja pot accedir a Netflix durant un període de set dies. Però què passa després d'això? És necessari repetir el procés una vegada i una altra? És possible fer múltiples sol·licituds de codis temporals?

Aquests dos exemples, entre d'altres, il·lustren l'impacte tangible de la nova política als clients de Netflix i com s'evita la realitat complexa de moltes famílies actualment. OCU considera que la càrrega administrativa creada per als subscriptors de Netflix supera el mal que la companyia afirma que està abordant i, per tant, s'ha de considerar desproporcionat.

D'altra banda, no és clar com els consumidors que paguen significativament més per tenir accés a múltiples pantalles generarien abús en accedir-hi a diferents ubicacions. Els consumidors que paguen per quatre pantalles haurien de tenir accés a quatre pantalles independentment d'on es trobin.

2. Impacte de la política de contrasenyes de Netflix en la privadesa dels consumidors

Finalment, OCU vol ressaltar l'impacte preocupant del canvi de política abans esmentat en la privadesa i seguretat dels consumidors. L'estratègia del nou compte de Netflix no només planteja dubtes sobre l'impacte en la privadesa del seguiment continu d'adreces IP, sinó que també posa en perill el dret dels consumidors a navegar de manera anònima utilitzant una VPN.

Els consumidors volen protegir la seva privadesa i navegar sense ser monitoritzats pels proveïdors d'Internet, les empreses de publicitat i els proveïdors de serveis.

L'estratègia del nou compte de Netflix nega aquesta opció als consumidors en restringir-los l'accés a Netflix a través de connexions VPN durant períodes de temps prolongats. Això no és només una limitació de la llibertat d'elecció de l'usuari, sinó de la seva privadesa i seguretat.

Per tot això, OCU sol·licita a Netflix que reconsideri la nova estratègia de comptes i contrasenyes i abordi amb urgència les inquietuds pràctiques i legals plantejades per l'organització.

Noticias relacionadas

contador