arcelormittal dunkerque siderurgie acier 20230701070815

La direcció d'ArcelorMittal a Espanya ha iniciat les negociacions amb els sindicats després de plantejar un nou Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), aquest cop per la caiguda de les comandes. La idea de la siderúrgica és aplicar una reducció de la jornada entre un 15% i un 50%, depenent de cada planta, durant sis mesos.

  • 22,08€
  • 1,05%

Així ho ha traslladat als representants dels treballadors, davant les males perspectives per a l'últim trimestre d'aquest any i principis del 2024. La idea de la companyia és que aquest nou ERTO comenci a aplicar-se un cop finalitzi l'ERTO de força major que es va aprovar després de l'incendi del forn alt 'A' de la factoria de Veriña (Gijón) al mes de març passat.

L'expedient actual acaba el 29 de setembre que ve, i encara que el forn sinistrat va recuperar l'activitat el juliol, l'empresa ha decidit esgotar el termini perquè, afirma, encara no s'ha recuperat la normalitat a la planta, que és el cap del procés productiu i, per això, afecta altres instal·lacions d'Arcelor a Astúries i altres regions. Aquest ERTO, que va començar l'1 d'abril passat, va ser concebut per a un màxim de 7.000 treballadors (4.900 a Astúries).

ArcelorMittal ha explicat als sindicats que ara ha decidit plantejar un nou ERTO perquè necessita certa flexibilitat en la producció davant de les negatives previsions de cara als propers mesos, recull el diari El Comercio. En concret, la caiguda del mercat de la llauna és la que ha propiciat aquesta situació, i ha portat la companyia a comunicar que només hi ha càrrega de treball "per a dues o tres setmanes al mes" a la planta d'Avilés, segons fonts sindicals.

Per això es plantegen un màxim de reducció del 25%, que augmenta en altres plantes que en depenen, la situació de les quals preocupa més la direcció de la siderúrgica. Es tracta de les de Lesaka (Navarra) i Etxebarri (Biscaia), per la seva dependència més gran d'aquest mercat. Arcelor hi planteja un ERTO del 35% i el 50% de la jornada laboral, respectivament. Tot i això, per a Sagunt (València) l'empresa proposa que en sigui del 15%.

El nou ERTO té un àmbit d'aplicació més gran, i és que, a més, la intenció d'Arcelor és estendre'l als centres de distribució del grup a Espanya i AMDS Processing.

Cal recordar que al començament de setembre el conseller delegat d'ArcelorMittal a Espanya, Philippe Meyran, ja va advertir que l'exercici podria complicar-se al tram final de l'any davant la debilitat de l'economia europea i el cost dels drets d'emissió de CO2, que resten competitivitat davant la de països extracomunitaris. Va dir, segons recull El Periódico, que la llauna i el filferro són els productes més vulnerables.

Empresa i sindicats tornaran a seure a la taula de negociació divendres que ve per intentar perfilar aquest nou ERTO que afectarà la plantilla de tot el Clúster Astúries, en major o menor mesura, en funció de l'àrea productiva i la capacitació de cada treballador.

Noticias relacionadas

contador