ep avion norwegian
Patrick Pleul/zb/dpa - Archivo

L'aerolínia de baix cost Norwegian pretén convertir fins al 85% del deute dels seus creditors en accions i llançar una nova emissió de títols per poder accedir a l'ajuda estatal per la crisi del coronavirus, segons el pla presentat per la companyia aquest dilluns. Les seves accions han perdut més d'un 8%.

Norwegian proposa als titulars d'obligacions convertir el 60% del deute, un percentatge que s'incrementaria fins a un 85% per als tenidors d'un préstec convertible, d'acord amb un comunicat enviat a la Borsa d'Oslo, segons informa Efe.

A més, a les companyies de lloguer d'avions se'ls demana que renunciïn a un mínim de 500 milions de dòlars (462 milions d'euros), a través de reducció de lloguers a partir de juliol, i que el cost fins a juny es cobreixi amb accions enlloc d'efectiu.

L'objectiu és convertir fins a 1.200 milions de dòlars (1.108 milions d'euros) del deute total amb arrendadors i tenidors de bons en títols, amb la qual cosa els actuals accionistes retindrien el 5,2% del capital. Aquest percentatge es vincula al capital de la companyia abans d'una emissió prevista de 400 milions de corones noruegues (35 milions d'euros).

El pla necessita el suport dels tenidors de bons i arrendadors en una votació fixada per a aquest dijous, i dels accionistes de la companyia a l'assemblea extraordinària del 4 de maig.

El Parlament noruec va aprovar d'urgència la setmana passada una nova llei per reestructurar empreses en risc de fallida que estableix que, per tal d'aprovar un pla de conversió de deute en accions, n'hi ha prou que estiguin d'acord el 50% de creditors i accionistes, en comptes del 66% anterior.

Amb aquest pla, anunciat fa tres setmanes, encara que sense donar detalls, Norwegian vol accedir al segon dels tres trams de l'ajuda al sector aeri del Govern, un paquet amb garanties de crèdit de 6.000 milions de corones (536 milions d'euros), la meitat de les quals serien per a la principal aerolínia noruega. Norwegian ja va tancar un acord amb dos bancs nòrdics que li permetrà ingressar 300 milions de corones (27 milions d'euros), però en necessita un altre amb els creditors i incrementar el capital propi per poder accedir a la resta de l'ajuda.

Quatre empreses filials que contracten pilots i personal de cabina i donen serveis a Norwegian van presentar fa dues setmanes una sol·licitud de fallida, una mesura que afecta 1.571 pilots i 3.134 persones que treballen com a personal de cabina. Norwegian va justificar la decisió per la situació "extraordinària" que ha provocat la paralització del trànsit aeri i per la falta d'ajudes estatals a Dinamarca i a Suècia.

La companyia travessa per una difícil situació financera des de fa anys, agreujada al 2019 per la prohibició temporal de vol dels Boeing 737 MAX i els problemes amb els motors Rolls Royce, i més encara ara amb la crisi del coronavirus, que ha posat en dubte la seva viabilitat. L'aerolínia va haver de cancel·lar el 85% dels seus vols i suspendre temporalment d'ocupació a prop del 90% de la seva plantilla, cosa que explica la caiguda interanual d'un 61% del nombre de passatgers transportats el mes passat.

Noticias relacionadas

contador