bancos ibex
Alberto Sánchez

La perspectiva de Moody's per als bancs de tot el món el 2023 és "estable" gràcies a l'augment dels marges d'interessos i la solidesa del balanç.

"Els bancs mundials estaran protegits d'un augment de la morositat el 2023 gràcies a la pujada dels tipus d'interès i a la solidesa de les reserves, i les perspectives per al sector continuen sent estables", assenyala l'agència en un informe publicat aquest dijous.

Moody's anticipa que els bancs reportaran sòlids beneficis al proper any. "L'augment dels marges d'interès permetrà una generació contínua de capital a més d'un capital ja fort, mentre que la liquiditat i el finançament continuaran sent sòlides, fins i tot quan les condicions econòmiques ombrívoles a gran part del món provoquin un deteriorament del rendiment dels préstecs. La solvència dels bancs es mantindrà estable en termes generals", explica Edoardo Calandro, expert de Moody's.

ENTORN MÉS FEBLE

L'agència reconeix que els bancs s'enfronten a un entorn macroeconòmic feble i més volàtil. Així, espera que el creixement econòmic s'alenteixi a tot el món el 2023.

L'elevada inflació, els canvis geopolítics i la volatilitat dels mercats financers estan perjudicant les llars i les empreses, i hi ha "un risc considerable que es produeixin noves pertorbacions", afirma. En canvi, la desocupació, un indicador clau del risc creditici per a les llars, es mantindrà per sota de la mitjana de 20 anys a la majoria dels països del G-20.

Davant aquest panorama, estima que la qualitat dels préstecs es deteriorarà a partir de nivells elevats segons vagin expirant les mesures imposades per la Covid, el creixement econòmic es debiliti, les perspectives incertes soscaven la confiança i l'augment dels tipus d'interès posi en dubtes l'asequibilitat del deute. Tot i això, les pèrdues de préstecs es mantindran contingudes gràcies a les normes de subscripció més estrictes dels últims 10 anys, a la reducció d'exposició a actius de major risc i a la forta provisió per a pèrdues de préstecs.

A més, la pujada dels tipus d'interès i la solidesa de les reserves protegiran els bancs de l'augment de morositat, sosté Moody's. "Malgrat les difícils condicions operatives, els bancs registraran sòlids beneficis el 2023", remarca.

Així mateix, l'agència estima que el capital continuarà sent sòlid. Les ràtios de capital es mantindran en general estables a totes les regions, ja que la sòlida rendibilitat permet als bancs generar capital internament i els requisits reglamentaris continuen sent elevats. La retenció de beneficis superarà l'augment dels actius ponderats per risc i les distribucions als accionistes, comenta.

Noticias relacionadas

contador