ep irina shaykdesfilepronovias
IRINA SHAYK EN DESFILE PRONOVIAS/EUROPA PRESS

Crisi a Pronovias. Les filials internacionals de la companyia espanyola han entrat en números vermells. L'agència de qualificació creditícia Moody's ha rebaixat la seva valoració d'estable' a 'negativa'. I mentrestant, BC Partners s'embutxaca 141 milions d'euros en dividends tan sols un any després de comprar l'empresa d'Alberto Palatchi.

Tot va començar el juliol de 2017. Palatchi va vendre l'herència de la seva família, Pronovias, a el millor postor. El fons de capital risc BC Partners es va imposar en la licitació a JP Morgan en posar 532 milions sobre la taula. Des de llavors, rebrega la companyia a través de Catiberia Acquisitions, societat basada a Espanya des de la qual controla la companyia.

Fora d'Espanya, Pronovias està perdent el crèdit que antany ostentava. La pròpia Moody's assegurava el 2018 que "el seu reconeixement de marca tant al seu país d'origen com a la resta del món era una de les seves principals fortaleses". Aquesta popularitat no s'ha deixat veure en els comptes del grup fora de les nostres fronteres i vuit dels seus filials s'arrosseguen entre nombres vermells.

Només se salven la filial de Pronovias a Hong Kong i als EUA. Una ha registrat un benefici net de 2,5 milions d'euros. L'altra, 810.000 euros. A la resta del món, la cosa canvia: Pronovias ha perdut més de 46.000 euros al Regne Unit, 641.447 euros a França, 112.982 euros a Alemanya i 42.754 euros a Itàlia.

Davant d'aquest panorama, Moody's també ha perdut la fe en la companyia. L'agència sosté que la nova qualificació "reflecteix el mal fer de l'empresa davant dels seus expectatives prèvies i el deteriorament del seu crèdit". De cara als propers mesos, esperen "una mica de recuperació en els guanys del grup encara que el seu palanquejament seguirà a nivells alts i la seva liquiditat pot veure's pressionada".

contador