ep infografia del valor de las marcas de fast food en 2020
KANTAR

El valor de les marques de 'fast food' més valuoses del món al 2020 va minvar per primera vegada des de 2010, a causa de l'impacte dels tancaments ocasionats per la crisi del coronavirus a nivell mundial, segons s'aprecia al rànquing Global BrandZ de Kantar i WPP.

En concret, al 2020 el valor d'aquesta categoria és de 249.763 milions de dòlars (211.446 milions d'euros), la qual cosa implica un 2% menys que el registrat en 2019.

Al 'top ten' del rànquing, que està liderat per McDonald's, els Estats Units es manté com la gran dominadora d'aquesta categoria amb 9 de les 10 marques més valuoses. Només la cadena de cafeteries canadenca Tim Hortons es 'cola' al desè lloc de la classificació.

McDonald's continua liderant aquesta categoria, a pesar que el seu valor de marca ha caigut un 1%, fins a situar-se en 129.321 milions de dòlars (109.489 milions d'euros). La cadena d'hamburgueseries ha continuat innovant, incrementant la seva aposta pel 'delivery', a més d'implementar una tecnologia que utilitza Intel·ligència Artificial per a proposar opcions als consumidors i d'aquesta manera incrementar el tiquet mitjà.

En segona posició del rànquing se situa Starbucks, amb un valor de 47.753 milions de dòlars (40.433 milions d'euros) i un creixement d'un 4% respecte a l'any anterior. Un increment que es deu a l'aposta de la firma d'innovació de la categoria, ja que ha obert quioscos autoservei en algunes botigues Alibaba a la Xina on també va crear 'Starbucks Deliver' i les botigues express 'Starbucks Now'.

Completa el podi la firma dedicada al pollastre KFC, el valor de marca del qual ha caigut un 4%, a 16.584 milions de dòlars (14.044 milions d'euros).

Només 3 marques del Top10 han aconseguit veure un increment en el seu valor: Domino's Pizza (+12%), Chipotle Mexican Grill (+6%) i Starbucks (+4%) mostrant com els consumidors valoren més aquelles marques que saben diferenciar-se de la resta, fins i tot amb nivells de notorietat més baixos que la seva competència. També destaca el fet que els consumidors les consideren creatives i desitjables.

Tot seguit figuren al rànquing Subway, en quarta posició, però que ha registrat la caiguda més forta de la categoria després de desplomar-se un 20% el seu valor de marca; segueixen Domino's Pizza (+12%), Pizza Hut (-3%), Chipotle (+7%), Burger King (-10%), Taco Bell (-4%) i Tim Hortons (-20%).

L'informe constata que la crisi sanitària del coronavirus ha impactat amb força en aquestes marques, que s'han vist obligades a tancar restaurants per la pandèmia, però també ha accelerat la innovació.

"En moments de recessió, els consumidors són més propensos a cercar opcions assequibles i còmodes, aspectes en els quals la categoria de 'fast food' està molt ben posicionada. En tot cas, si volen sobreviure a la crisi han d'apostar per la innovació per diferenciar-se, ja sigui en aspectes tecnològics com la intel·ligència artificial, apps o comandes per veu; també en la implantació del 'delivery' o en opcions d'embalatge segures i sostenibles", ha explicat Ricardo Pérez, responsable de BrandZ a Espanya.

Noticias relacionadas

contador