maersk porte conteneurs a l ancre

La interrupció del transport maritim com a conseqüència dels atacs dels hutís als vaixells que naveguen pel mar Roig "probablement durarà almenys uns mesos" i acabarà afectant les cadenes de subministrament.

  • 10.980,00 DKK
  • 8,07%
  • 11.240,00 DKK
  • 7,71%

Així ho ha advertit Vincent Clergue, conseller delegat de Maersk, durant la seva participació al Fòrum de Mercats Globals de Reuters a Davos.

"Per nosaltres això significarà temps de trànsit més llargs i probablement interrupcions a la cadena de subministrament durant uns mesos com a mínim, esperem que més curts, però també podria ser més llarg, perquè és molt impredictible com s'està desenvolupant aquesta situació", ha assenyalat Clergue.

Maersk i altres grans navilieres han ordenat els vaixells comercials que no transitin pel mar Roig, i han optat per desviar-los a través del Cap de Bona Esperança, a l'Àfrica. Una ruta més llarga i més cara.

En aquest sentit, les tarifes dels nòlits s'han duplicat des de principis de desembre, segons l'índex mundial de contenidors de la consultora marítima Drewry, mentre que fonts d'asseguradores recollides per Reuters, afirmen que les primes de les assegurances de risc de guerra pels enviaments a través del mar Roig també estan pujant.

Durant la celebració del Fòrum de Davos, alguns directius de bancs també han manifestat la seva preocupació per la possibilitat que la crisi generi pressions inflacionistes que acabin endarrerint o anul·lant les retallades dels tipus d'interès.

"Això és extremadament pertorbador perquè a prop del 20% del comerç mundial transita per l'estret de Bab al-Mandab. És una de les artèries més importants del comerç mundial i de les cadenes mundials de subministrament, i ara mateix està encallat", ha afirmat Clergue.

La setmana passada, els Estats Units i els seus aliats, liderats pel Regne Unit, van atacar els rebels hutís, que alhora estan recolzats per l'Iran. Això, després que l'Iran capturés un petrolier dels EUA al Golf d'Oman involucrat en una disputa entre Washington i Teheran sobre el transport de cru sancionat pels Estats Units.

contador