dia supermercado pasillo portada

Dia

0,01€
  • 0,00€
  • 1,57%

L1 Retail (Letterone), propietària del 29% de DIA, ha anunciat aquest dimarts una OPA voluntària i un "Pla de Rescat Integral" per garantir el futur de DIA. El preu de l'oferta és de 0,67 euros per acció, xifra que suposa una prima del 56,1% respecte al preu de tancament d'aquest dilluns.

Aquesta oferta de Letterone s'emmarca dins d'un "Pla de Rescat Integral" per garantir el futur de DIA, segons ha subratllat la companyia internacional controlat pel rus Mikhail Fridman.

"L1 Retail considera que, sota el lideratge i el govern corporatiu adequats, DIA pot aconseguir la transformació que li permetrà restablir la seva posició de lideratge a Espanya per a benefici de l'economia espanyola. Per aconseguir aquest objectiu, L1 Retail es compromet a donar suport a una ampliació de capital de 500 milions d'euros després de la liquidació de la seva OPA voluntària", ha assenyalat el grup inversor en una nota.

Letterone ha elaborat un pla de rescat sobre DIA sota el títol "Fer de DIA un líder" i, segons ha explicat, es compon de tres parts integrades entre si. Primer, una OPA voluntària per a la totalitat de les accions de DIA de les quals no és posseïdor, a un preu de 0,67 euros per acció. Segon, el compromís de donar suport a una ampliació de capital de 500 milions d'euros per dotar d'una estructura de capital viable a llarg termini, que està condicionada al resultat positiu i la posterior liquidació de l'OPA voluntària, i a què DIA arribi a un acord satisfactori amb la seva banca creditora. Tercer, un pla de transformació integral basat en sis pilars, liderat i supervisat per L1 Retail, que resultarà en la reconversió integral de la companyia durant els propers cinc anys.

Aquests sis pilars del pla de transformació inclouen: una nova proposta de valor comercial, reajustament de preus i promocions, una estratègia de xarxa de botigues adequada, reclutar nou lideratge i desenvolupar el talent intern, millorar l'execució d'operacions minoristes i invertir en la marca i en màrqueting.

LES RAONS DE L'OPA

Letterone s'explica a la nota que considera que DIA necessita, "urgentment", un pla de transformació "dut a terme per un equip directiu de reconeguda experiència", raó per la qual ha optat pel llançament de l'oferta. "La companyia necessita una nova visió, una nova estratègia i una solució financera que resolgui els requeriments de liquiditat a curt termini i garanteixi el futur de DIA a llarg termini", ha precisat.

La companyia de Fridman s'ha mostrat molt explícita i crítica i ha assenyalat que, durant els últims anys, "DIA ha passat per alt els principals canvis en les tendències del consumidor, el seu acompliment ha estat inferior al dels seus competidors, i ha perdut quota de mercat, especialment al mercat espanyol. La companyia està, actualment, en un declivi estructural i la seva marca s'ha deteriorat de manera significativa. Més recentment, l'octubre de 2018, DIA va anunciar una reexpressió dels seus comptes de 2017 i una significativa advertència de beneficis per 2018. Aquests fets, juntament amb l'elevat nivell d'endeutament de DIA, han limitat la capacitat de la companyia per operar de manera efectiva al dia a dia i per invertir en el seu futur".

"DIA ha passat per alt els principals canvis en les tendències del consumidor, el seu acompliment ha estat inferior al dels seus competidors, i ha perdut quota de mercat, especialment al mercat espanyol", ha dit Letterone

Letterone també ha dit que el pla de recapitalització de 600 milions que actualment contempla la companyia "no aborda els desafiaments estratègics, de lideratge i d'estructura de capital fonamentals a què s'enfronta DIA, i exposa els accionistes de DIA al risc d'una dilució significativa sense una estructura de capital viable a llarg termini".

El grup de Fridman afegeix que, sota el seu lideratge, "DIA pot ressorgir com a actor líder al sector de la distribució minorista d'aliments a Espanya, Brasil, Argentina i Portugal per al benefici de tots els grups d'interès, incloent-hi clients, empleats, franquiciats, proveïdors, creditors i accionistes".

L'OPA, que necessita l'aprovació de la CNMV, està supeditada al fet que els accionistes (diferents d’L1 Retail) que representin almenys el 35,5% del total de les accions de DIA l'acceptin, i a les aprovacions de competència pertinents. També està condicionada al fet que no s'ampliï capital abans de la conclusió de l'OPA voluntària.

Letterone conclou que està disposat a treballar amb el consell d'administració de DIA, els seus bancs creditors, i altres grups d'interès en la implementació d'aquest "Pla de Rescat Integral".

Stephan DuCharme, soci director d’L1 Retail, ha dit: "DIA s'enfronta a un futur incert. Aquest pla de rescat no només aborda els requeriments d'estructura de capital de DIA, sinó que proporciona la base perquè DIA ressorgeixi com un líder espanyol del comerç minorista d'alimentació. L1 Retail està ferma i totalment compromès amb el mercat espanyol i considerem que la nostra oferta ofereix una prima atractiva per als accionistes. El pla de rescat d’L1 Retail assegura un futur a llarg termini per a tots els grups d'interès, incloent-hi clients, empleats, franquiciats, proveïdors i creditors. Junts podem aconseguir aquest canvi, que requerirà lideratge, molta feina, experiència, compromís i paciència".

Noticias relacionadas

contador