ep archivo   molinos energia eolica renovables viento
EUROPA PRESS - Archivo

El preu resultant de la subhasta de les noves llicències per a instal·lacions d'energia renovables a Espanya va ser de 30,56 euros per megawatt/hora (€/MW), xifra que suposa una rebaixa del 85% enfront del marcat pel mercat majorista de la electricitat (que ronda als 200€ MW/h a l'actualitat) i un 60% inferior a la cotització mitjana dels futurs dels propers cinc anys.

  • 26,90€
  • -3,93%
  • 9,70€
  • -3,24%
  • 2,13€
  • -2,07%

No obstant això, el preu mitjà resultant en la subhasta del 26 de gener es va situar a l'entorn dels 25 €/MWh. "L'increment de gairebé 6 €/MWh enfront de l'anterior subhasta és raonable per la tensió inflacionista actual en els béns d'equip i en les matèries primeres", expliquen des de Bankinter.

Les companyies purament renovables, com Solaria, Siemens Gamesa, Ecoener, Solter i Grenergy Renovables pugen a borsa pel resultat de la subhasta, que va beneficiar sobretot a Capital Energy i Forestalia davant la no concurrència d'Iberdrola i Endesa.

Per tecnologies, l'energia eòlica es va adjudicar 2.258 MW i la fotovoltaica, 866 MW. Per grups empresarials, Capital Energy va liderar les adjudicacions amb 1.548 MW. El van seguir Forestalia amb 776 MW, Naturgy amb 221 MW i Repsol amb 138MW. Iberdrola, Endesa i Acciona no van acudir a la licitació.

La potència subhastada haurà d'estar en funcionament abans del 30 de juny de 2024, amb una quota especial de 600 MW de disponibilitat accelerada que haurà d'estar operatiu el 30 de setembre de 2022. L'execució de les instal·lacions adjudicades suposarà una inversió de 3.000 milions d'euros.

"La no concurrència d'Iberdrola, Endesa i Acciona en aquesta subhasta ha enfosquit el procés i posa en relleu les discrepàncies amb el Govern a compte de la nova regulació aprovada per frenar l'espiral alcista en el preu de la llum, una de les mesures més polèmiques del qual minora els ingressos de les companyies", afirmen des de Bankinter.

L'objectiu del Govern amb les subhastes de renovables és triple, expliquen aquests experts. En primer lloc, avançar en l'objectiu d'aconseguir que un 74% de la generació a Espanya sigui renovable el 2030 i el 100% el 2050. En l'actualitat, aquest percentatge és 43,6%.

En segon lloc, oferir previsibilitat i estabilitat d'ingressos als inversors; i en tercer lloc, traslladar als consumidors els estalvis associats a la incorporació de renovables al sistema elèctric, atès que es tracta de la font de generació més barata.

contador