• Les vendes de cosmètics i perfums va augmentar un 2,15% l'any passat, fins als 6.820 milions d'euros
ep perfume
STANPA

El sector espanyol de la perfumeria i la cosmètica va en popa i a tota vela. El 2017 no només s'han incrementat les vendes un 2,15% fins als 6.820 milions d'euros, sinó que, a més, també ho han fet, i de forma molt significativa, les exportacions. Segons ha confirmat l'Associació Nacional de Perfumeria i Cosmètica (Stanpa), l'any passat les exportacions del sector van batre un rècord en arribar als 3.900 milions d'euros, xifra que representa un creixement del 10,5% respecte a les dades collits el 2016. Es tracta d'una dada tan rellevant que fins i tot supera el de les exportacions de vi i calçat, dos dels sectors pels quals més es reconeix Espanya.

El 2017 les exportacions de perfumeria i cosmètica van arribar als 3.898,17 milions d'euros, enfront dels 2.922,68 milions del vi i els 2.486,12 del calçat

Stanpa ha ressaltat que les exportacions del sector de perfumeria i cosmètica es van situar l'any passat, seguint la línia d'anys anteriors, per sobre de les d'altres sectors emblemàtics com el vi i el calçat. De fet, el creixement experimentat és tan rellevant que les exportacions d'aquests productes de bellesa ja s'han posat al nivell de les de l'oli d'oliva, un altre dels més representatius d'Espanya.

Segons les dades recollides per Stanpa, que ha tret de les estadístiques que elabora l'ICEX, organisme dependent del Ministeri d'Economia, el 2017 les exportacions de perfumeria i cosmètica van arribar als 3.898,17 milions d'euros, enfront dels 2.922,68 milions del vi i els 2.486,12 del calçat. Les exportacions de l'oli d'oliva, per la seva banda, van tocar els 3.931,32 milions d'euros. Aquestes xifres, ha dit Val Díez, directora general de Stanpa, posen en relleu que el sector cosmètic i de perfumeria espanyol té una "internacionalització molt sòlida".

Per la seva banda, Óscar Mateo, responsable de l'àrea de coneixement i estudis de mercat de Stanpa, ha ressaltat que "per cada euro que importem, exportem 1,34 euros", cosa que és un reflex de la balança positiva de les exportacions espanyoles. De fet, ha destacat que Espanya és el 8è exportador mundial de perfumeria i cosmètica i el 5è de la Unió Europea. I si s'analitzen únicament les dades de perfumeria, Espanya és el 4t exportador mundial.

Una tendència que ja es va deixar notar un any abans. El 2016 les exportacions de perfumeria i cosmètica van tocar els 3.536,33 milions, en línia amb les de l'oli d'oliva (3.365,71 milions) i per sobre de les del vi (2.714,55 milions) i del calçat (2.474,28 milions).

Encara que, ha dit Díez, el més important és que Espanya no depèn de cap país en excés, de manera que davant qualsevol problema, aconsegueix mantenir el nivell de les exportacions gràcies a la diversificació del mercat. Tal com ha explicat, Espanya està present en més de 150 països, de manera que el 54% de les exportacions són a països de la Unió Europea, principalment a Portugal, França i Alemanya; i el 46% restant a països extracomunitaris, sent-ne EUA, Emirats Àrabs, Hong Kong, Mèxic, Rússia, Xile i el Marroc els més importants.

Mateo ha reconegut que la majoria dels productes que s'exporten són de perfumeria, higiene personal i cura de la pell, i que "encara queda molt per fer" pel que fa a productes per a la cura del cabell i la cosmètica de color (maquillatge facial, labials, esmalt d'ungles, ombres d'ulls...), encara que també ha dit que en aquest últim cas el repte és més gran atès que les "paletes de color" són diferents en cada part del món.

"Les exportacions estan enormement diversificades, cosa que fa que Espanya no depengui de cap mercat o producte concret", ha assenyalat Val Díez, que ha destacat que la balança comercial és "positiva" des de 2006, amb una cobertura del 134% el 2017, xifra que suposa un 6% més que el 2016, i amb un saldo net positiu de 1.000 milions d'euros.

El 54% de les exportacions són a països de la UE, sobretot a Portugal, França i Alemanya; i el 46% restant a països extracomunitaris, amb els EUA al capdavant

Això sí, també ha afirmat que tant el 'Brexit' com la política aranzelària dels EUA preocupa, i molt, al sector. Pel que fa a la sortida del Regne Unit de la UE, la responsable de Stanpa ha explicat que l'associació Cosmetics Europe ja està treballant per intentar que es "garanteixi l'intercanvi comercial" perquè el país és seu de marques i destí de moltes exportacions. "El sector confia a mantenir les relacions comercials", ha assenyalat Díez.

Així mateix, sobre els aranzels anunciats pel president nord-americà Donald Trump, la directora general de Stanpa ha dit que són "un error". "Encara que és un signe de proteccionisme, la veritat és que hi ha marques nord-americanes amb fàbriques a Europa, i marques europees amb fàbriques als EUA", de manera que aquesta política aranzelària pot generar més d'un problema. "Qualsevol barrera al comerç va en contra de la nostra visió", ha ressaltat.

LES VENDES CREIXEN UN 2,15%

D'altra banda, pel que fa a l'evolució de les vendes, també va ser positiva el 2017. Segons Stanpa, la venda de perfums i cosmètics va augmentar un 2,15% l'any passat fins als 6.820 milions d'euros. Es tracta del tercer any consecutiu durant el qual el sector registra pujades. "És un sector conegut pels seus productes però no pel seu pes empresarial o econòmic", ha assenyalat Díez, que ha destacat la seva importància pel que fa a l’ocupació. De fet, ha dit, a Espanya la perfumeria i la cosmètica fan servir de manera directa més de 35.000 treballadors, als quals cal sumar 200.000 llocs de treball indirectes. "I són xifres bastant conservadores", ha destacat la directora general de Stanpa.

Tot això fa que les previsions per als propers anys siguin bones. El 2017 la despesa mitjana per càpita en productes de perfumeria i cosmètica es va situar als 147 euros a l'any, per sobre de la mitjana europea (137 euros), tot i que encara lluny de les dades collits per altres països de l'entorn com França (171 €/any), Itàlia (163 €/any) o Irlanda (164 €/any), per la qual cosa Díez creu que encara "hi ha recorregut" perquè es produeixi un augment de la inversió dels consumidors en aquest tipus de productes. "Hi ha marge de creixement", ha conclòs.

contador