ep cnmc faanala comissio nacional dels mercats icompetncia
EUROPA PRESS - Archivo
13,78€
  • 0,06€
  • 0,44%

Enagás va pujar amb força aquest dimecres al tancament i va acabar la sessió amb alces del 3,74%. Bloomberg va filtrar ahir que algun component de la Comissió de Cooperació (taula de discussió entre la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i el Ministeri d'Indústria) va indicar a la sortida de la primera reunió que no descarten un possible canvi o suavització de les retallades proposats per la CNMC a principis de juliol. El Mundo publica aquest dijous que la CNMC està dividida i parla també de "millores".

  • 23,36€
  • -0,09%

El ple del regulador està analitzant aquestes setmanes les 14 circulars realitzades per l'equip energètic després de la presentació d'al·legacions per les empreses afectades. De moment, el ple de la CNMC hauria analitzat quatre circulars. Es tracta de canvis que afecten a la retribució del gestor tècnic del sistema gasista i la retribució de l'operador del sistema elèctric, les partides del qual suposen una part molt petita de les tarifes energètiques. Tanmateix, això no ha evitat que els consellers plantegen també esmenes.

El consell analitzarà durant les pròximes setmanes les propostes de retallada en la retribució de l'activitat de transport i distribució als sectors elèctric i gasista. La publicació d'aquest ajust va suposar un cop per a les energètiques i Enagás va ser precisament la que més va caure en ser la més afectada.

El Mundo indica que actualment els membres de la sala reguladora estan analitzant les al·legacions i proposar "millores", segons fonts del consell.

Els experts reconeixen que aquestes notícies, si es confirma, serien positives. Naturgy també va pujar aquest dimecres al tancament amb força (+2,1%).

"Amb tot, la clau de l'impacte en cotització dels possibles ajustos a la proposta de la CNMC depenen de l'import i, després de les pujada d'ahir dels dos valors i tenint en compte la seva evolució en borsa des que es van proposar les retallades el juliol ( caiguda acumulada del -10% en Enagás i del -2% Naturgy), ja descompten una suavització de les retallades del -25% que, al nostre parer, ja és un escenari optimista", expliquen els experts de Banc Sabadell.

"Cada 25% addicional de suavització suposaria un potencial de pujada per aquests valors del +6% i +1%, respectivament. La resta d'elèctriques descompten ia un escenari encara més positiu que s'aproxima a una suavització de les retallades per sobre del 70%", afegeixen des de l'entitat.

Per part seva, en un escenari en el qual les retallades es mantinguin en la seva totalitat tindria un impacte negatiu en cotització en Enagas, Red Eléctrica i Endesa (-8%, -11% i -7% de caiguda, respectivament). "En Iberdrola i Naturgy l'impacte seria molt limitat des d'aquests nivells", conclou Sabadell.

Noticias relacionadas

contador