ep fotosrecursoibex 35
Eduardo Parra - Europa Press

Les empreses de l'IBEX 35 han registrat un benefici net de 28.446,7 milions d'euros fins al setembre, xifra que suposa una reducció del 10,86% respecte al mateix període de l'any anterior. Aquest resultat no recull els comptes d'Inditex ni de Siemens Gamesa, que tenen un exercici fiscal diferent.

En el cas del gegant tèxtil, aquest anunciarà els seus resultats corresponents al tercer trimestre el proper 12 de desembre. Per la seva banda, el fabricant d'aerogeneradors va presentar el 6 de novembre passat els comptes del seu primer exercici fiscal (finalitzat el setembre) des de la seva fusió, que va culminar l'abril de 2017, que reflectien un benefici net de 70 milions d'euros, incloent-hi l’impacte dels costos de reestructuració i integració (176 milions).

L'empresa que major benefici va obtenir va ser Santander, amb uns guanys de 5.742 milions d'euros entre gener i setembre d'aquest any. El banc presidit per Ana Botín, propietari de Popular, va augmentar així un 13% el seu benefici respecte a les mateixes dates de 2017.

Per darrere de l'entitat, les companyies que major benefici van registrar durant els tres primers trimestres de l'exercici van ser BBVA, amb 4.323 milions d'euros (+25,3%); Telefónica, amb 2.721 milions (+11,6%); IAG, amb 2.514 milions (+57,4%); Repsol, amb 2.171 milions d'euros (+37%), i Iberdrola, amb 2.091,3 milions (-13,5%).

Només Naturgy i Cellnex Tellecom van tancar setembre amb pèrdues

Només dues companyies del selectiu van tancar setembre en números vermells. Naturgy va registrar unes pèrdues de 3.040 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any com a resultat del deteriorament d'actius de més de 4.900 milions d'euros realitzat durant la primera meitat de l'any. Excloent-ne aquest impacte i altres elements no recurrents, el resultat net recurrent va créixer un 38%, fins als 877 milions d'euros.

De la seva banda, Cellnex Telecom va tancar els nou primers mesos de 2018 amb unes pèrdues de 26 milions d'euros davant els guanys de 29 milions registrats durant el mateix període de l'any passat, a causa dels costos de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) a les seves filials espanyoles Tradia i Retevisión. Sense l'efecte del pla voluntari de prejubilacions i baixes incentivades, els guanys haurien estat de 20 milions d'euros.

RETALLADA DEL BENEFICI

A més de Naturgy i Cellnex, van retallar els seus guanys altres deu empreses de l'IBEX 35. En el cas de Técnicas Reunidas, la caiguda del benefici va pujar fins al 89% per la depreciació de la lira turca; Ferrovial va tornar a beneficis després de pair la provisió realitzada al començament d'any davant els problemes sorgits en un contracte de serveis a Birmingham (Regne Unit) però van ser un 85% menors que durant el mateix període de 2017; Sabadell va guanyar un 56,5% menys per TSB i venda de carteres, i Colonial va reduir els seus guanys un 38% a causa que l'any passat va registrar un efecte comptable extraordinari per la seva conversió a SOCIMI i la venda d'un edifici a París.

També van veure baixar els seus guanys Indra (-35,4%), Arcelor Mittal (-25%), DIA (-24,1%), Iberdrola (-13,5%), Enagás (-13,3%), Acciona (-4,2%) i Viscofan (-3,8%).

Les trenta-cinc companyies que componen actualment el selectiu són Acciona, Acerinox, ACS, Aena, Amadeus, ArcelorMittal, Bankia, Bankinter, BBVA, CaixaBank, Cellnex, CIE Automotive, Colonial, DIA, Enagás, Endesa, Ferrovial, Gas Natural, Grifols, IAG, Iberdrola, Inditex, Indra, Mapfre, Mediaset, Meliá, Merlin Properties, Red Eléctrica, Repsol, Sabadell, Santander, Siemens Gamesa, Técnicas Reunidas, Telefónica i Viscofan.

L'IBEX presentava al tancament de setembre una composició diferent a la dels primers tres mesos de l'any, ja que Abertis va abandonar el selectiu el maig i va ser substituït per CIE Automotive el juny.

Noticias relacionadas

contador