Sacyr, junta de accionistas

Només 19 dones tenen veu i vot als consells d'administració de les principals constructores espanyoles (ACS, Ferrovial, Acciona, OHL, FCC, Sacyr i San José), mentre que els homes ocupen 67 seients. La representació femenina a penes supera el 22%, incomplint la recomanació del Codi de Bon Govern impulsat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que insta a totes les cotitzades a comptar amb, almenys, un 30% de dones conselleres al 2020.

Dins de l'Ibex, Ferrovial compta únicament amb 2 dones i és la companyia amb pitjor percentatge de representació femenina (16,67%) de tot el selectiu. I no és un cas aïllat entre les constructores. ACS també se situa a la cua amb 3 dones, que representen un 18,75% de tots els membres. Una mica més igualitari és el consell d'Acciona, que, encara que també compta amb 3 dones, signifiquen el 27,27% per la xifra inferior de seients en el consell.

Per tant, les tres constructores de l'Ibex estan per sota del 30% de representació femenina. S'estan quedant molt enrere respecte a la resta de l'índex, que, en conjunt, arriba a un percentatge del 30,4%. Com apuntava aquest dimarts el diari 'Cinco Días', 21 empreses ja compleixen amb la recomanació de la CNMV, encara que dels 457 membres que ocupen una butaca als consells, 139 són dones.

CONSTRUCTORES DEL MERCAT CONTINU

Entre totes les constructores cotitzades, el consell menys paritari és el de Grupo San José, que només té una dona asseguda a la taula del seu consell d'administració, enfront de 10 homes, la qual cosa no suposa ni un 10% de representació. Queda molt lluny del suggeriment de la CNMV.

L'única que pot treure pit és OHL. Dels 9 membres que s'asseuen a la taula del seu consell, 3 són dones (33,34% del total). Una d'elles és Silvia Villar-Mir, filla de Juan Villar-Mir, que ocupa la vicepresidència primera, mentre que les altres dues, Carmen d'Andrés Conde i Reyes Calderón Quadrat, actuen com a conselleres independents.

No obstant això, l'organigrama d'OHL pot canviar durant els pròxims mesos després de l'arribada dels Amodio, que ja han manifestat la seva intenció d'entrar al consell per rellançar la cotització de la companyia. La família mexicana es va convertir fa poc en el màxim accionista, després d'adquirir el compromís de comprar fins a un 25% de la participació del Grup Villar Mir.

A FCC, la representació femenina és molt potent, amb quatre dones ocupant càrrecs de gran rellevància. No obstant això, és un cas singular, perquè totes elles pertanyen a la família Koplowitz, una dels màxims accionistes. Esther Alcocer Koplowitz ocupa la presidència, Esther Koplowitz Romero de Juseu, la vicepresidència primera i Carmen Alcocer Koplowitz i Alicia Alcocer Koplowitz són conselleres dominicals. Un altre dels peròs seria que, malgrat ser la constructora amb més dones, el percentatge de representació queda en un 28,57%.

També Sacyr està per sota de la recomanació de la CNMV, amb només tres dones al consell, que suposen el 23,07% del total. En aquest cas, Elena Jiménez de Andrade Astorqui i María Jesús de Jaén Beltrá exerceixen com a vocals.

LA CNMV VOL FER UN PAS MÉS CAP A LA IGUALTAT

El president de la CNMV, Sebastian Albella, ha repetit en diverses compareixences la seva intenció d'elevar el percentatge de dones al 40% d'aquí al 2030. Diverses organitzacions ja han fet suggeriments sobre aquest tema, com ara Emisores Españoles, que demana flexibilitat i seguir amb un 30% uns quants anys més. També l'Associació Espanyola de Banca (AEB), demana prendre-s'ho amb més calma, com fan altres països.

Noticias relacionadas

contador