• Totes les activitats incloses en aquest índex suposen el 50% del PIB a preus de mercat
cbempresa22

Bones notícies per a les empreses. El volum de negoci va augmentar un 7% el passat mes de juny respecte al mateix mes de 2016, encara que la taxa registrada va ser 3,1 punts inferior a la de maig. Així apareix a l'Índex de Xifra de Negocis Empresarial (ICNE) publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que mostra que amb l'ascens registrat en aquest sisè mes de l'any la xifra de negocis de les empreses encadena ja onze mesos d'increments interanuals.

Tres sectors van incrementar les seves vendes mensuals al juny: subministrament d'energia elèctrica i aigua, serveis i comerç. La indústria va ser l'únic sector que va retallar la seva facturació

L'increment interanual de la facturació de les empreses experimentat al juny es va deure al repunt de les vendes en tots els sectors, especialment en el subministrament d'energia elèctrica (+14,2%). Per la seva banda, els serveis van facturar un 6,9% més en relació al mateix mes de 2017, mentre que les vendes del comerç van avançar un 6,7% interanual i les de la indústria, un 6,5%.

Corregit l'efecte calendari i l'estacionalitat, la xifra de negocis empresarial va avançar un 6,6% al juny en taxa interanual, xifra 2,2 punts inferior a la de maig. Mentre que en taxa mensual (juny sobre maig) i eliminat l'efecte estacional i de calendari, la xifra de negocis de les empreses va retrocedir un 0,2%, igualant el descens del mateix mes de 2016.

Dels quatre sectors analitzats, tres d'ells van incrementar les seves vendes mensuals al juny: subministrament d'energia elèctrica i aigua (+1,3%); serveis (+0,4%) i comerç (+0,2%). La indústria va ser l'únic sector que va retallar la seva facturació respecte al maig, en registrar un retrocés mensual de l’1,9%.

L'organisme estadístic va publicar per primera vegada aquest indicador al gener de 2014. De periodicitat mensual, l’ICNE ofereix un mesurament de la xifra de negocis dels sectors d'indústries extractives i indústria manufacturera; subministrament d'energia elèctrica i aigua, sanejament i gestió de residus; comerç, i serveis no financers de mercat.

L'INE, que ha elaborat sèries per aquest indicador que parteixen de 2002, ha assenyalat que totes les activitats incloses a l’ICNE suposen el 50% del PIB a preus de mercat, percentatge que s'eleva al 66,5% si se n’exclouen les administracions públiques i els impostos nets sobre els productes.

Noticias relacionadas

contador